Loenersloot: smeedijzeren toegangshek in Loenersloot

Rijksstraatweg 211
3634AL Loenersloot (gemeente Stichtse Vecht)

Beschrijving van Loenersloot: smeedijzeren toegangshek

Omschrijving onderdeel 7: Tussen de gracht en het koetshuis geplaatst 19de-eeuws SMEEDIJZEREN TOEGANGSHEK, behorende bij het complex historische buitenplaats Loenersloot. Het hekwerk bestaat uit twee smeedijzeren staanders voorzien van spijlen met puntige uiteinden en waarin de letters 'R' en 'H' resteren. Tussen de staanders bevinden zich twee draaibare vleugels, waarin eveneens de voornoemde spijlen zijn verwerkt. Aan weerszijden van de staanders bevindt zich een zijstuk. Het hek maakt ruim een eeuw deel uit van de historische buitenplaats en is waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig van een boerderij of buitenplaats langs de Angstel. Waardering SMEEDIJZEREN HEKWERK behorende tot de buitenplaats Loenersloot, is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek markeringspunt van een entree tot een gedeelte van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)