Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Loenersloot: smeedijzeren toegangshek in Loenersloot

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 211
3634AL Loenersloot (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Loenersloot: smeedijzeren toegangshek

Omschrijving onderdeel 7: Tussen de gracht en het koetshuis geplaatst 19de-eeuws SMEEDIJZEREN TOEGANGSHEK, behorende bij het complex historische buitenplaats Loenersloot. Het hekwerk bestaat uit twee smeedijzeren staanders voorzien van spijlen met puntige uiteinden en waarin de letters 'R' en 'H' resteren. Tussen de staanders bevinden zich twee draaibare vleugels, waarin eveneens de voornoemde spijlen zijn verwerkt. Aan weerszijden van de staanders bevindt zich een zijstuk. Het hek maakt ruim een eeuw deel uit van de historische buitenplaats en is waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig van een boerderij of buitenplaats langs de Angstel. Waardering SMEEDIJZEREN HEKWERK behorende tot de buitenplaats Loenersloot, is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek markeringspunt van een entree tot een gedeelte van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511843
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Loenersloot: smeedijzeren toegangshek in Loenersloot

Kasteel Loenersloot

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDHUIS van het complex historische buitenplaats Loenersloot. Het op een vrijwel vierkant kasteeleiland gelegen ..

Loenersloot: tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bij complex historische buitenplaats Loenersloot. De huidige historische park- en..

Loenersloot: vijf zandstenen tuinvazen

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 8: VIJF 18DE-EEUWSE ZANDSTENEN TUINVAZEN, (thans) geplaatst op de weermuur van de hoofdburcht, behorende bij het co..

Loenersloot: hoge bakstenen keermuur

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 9 Hoge, 19de-eeuwse bakstenen KEERMUUR, staande voor de recent gerestaureerde laat 19de-eeuwse houten brug van de v..

Loenersloot: koetshuis

Rijksstraatweg 209
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 6: In oorsprong uit ca. 1770 daterend KOETSHUIS, staande op de voormalige voorburcht ter plaatse van een ouder gebou..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)