Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Loenersloot: koetshuis in Loenersloot

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 209
3634AL Loenersloot (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1770


Beschrijving van Loenersloot: koetshuis

Omschrijving onderdeel 6: In oorsprong uit ca. 1770 daterend KOETSHUIS, staande op de voormalige voorburcht ter plaatse van een ouder gebouw, behorende bij het complex historische buitenplaats Loenersloot. Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag hoog en wordt overkapt door een hoog, met grijze pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met vlechtingen. Op het dakschild bevinden zich twee dakkapellen; de linker wordt overkapt door een zadeldak met overstek en de rechter is voorzien van een driehoekig fronton. De achtermuur, waarvan het baksteenformaat overeenkomsten vertoont met de toren, is 90 cm dik en is wellicht een deel van een ouder gebouw. De voorgevel (oost) heeft centraal een Vlaamse trapgevel en een regelmatige venster- en deurindeling met drie meerrruits schuifvensters, twee deuren met bovenlichten en twee baanderdeuren. Aan de voorgevel hangt een luidklok met in de rand een opschrift: "ANNO 1768.MET.FECET.P.R.AMSTELDAM". De zij- en achtergevels hebben een onregelmatige venster- en deurindeling, met ondermeer meerruits schuifvensters en kleine diepliggende vensters. In de rechter zijgevel (noord) die van vlechtingen is voorzien, bevinden zich tien duivennissen. In de achtergevel en westelijke zijgevels bevinden zich bouwsporen bestaande uit twee halfronde bogen en een hardstenen console waaronder een van de drie steunberen gemetseld is. Drie hoeken van het koetshuis zijn voorzien van steunberen. In het koetshuis bevindt zich thans een woning. Interieur: De indeling van het koetshuis is nauwelijks aan veranderingen onderhevig geweest en in het interieur bevindt zich een groot aantal oorspronkelijke onderdelen (ondermeer vloeren, deuren, balken). Waardering KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Loenersloot is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de laat-18de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511842
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Loenersloot: koetshuis in Loenersloot

Loenersloot: langhuisboerderij

Rijksstraatweg 205
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 10: Geheel ten zuiden van het slot Loenersloot gelegen LANGHUISBOERDERIJ uit ca. 1880. De boerderij heeft een T-v..

Loenersloot: krukhuisboerderij

Rijksstraatweg 207
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: Ten zuiden van het slot Loenersloot gelegen KRUKHUISBOERDERIJ, waarschijnlijk in oorsprong daterend uit de 17de ..

Kasteel Loenersloot

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDHUIS van het complex historische buitenplaats Loenersloot. Het op een vrijwel vierkant kasteeleiland gelegen ..

Loenersloot: tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bij complex historische buitenplaats Loenersloot. De huidige historische park- en..

Loenersloot: smeedijzeren toegangshek

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 7: Tussen de gracht en het koetshuis geplaatst 19de-eeuws SMEEDIJZEREN TOEGANGSHEK, behorende bij het complex histor..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)