Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Loenersloot: krukhuisboerderij in Loenersloot

Boerderij

Rijksstraatweg 207
3634AL Loenersloot (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: waarschijnlijk 17e eeuw


Beschrijving van Loenersloot: krukhuisboerderij

Omschrijving onderdeel 5: Ten zuiden van het slot Loenersloot gelegen KRUKHUISBOERDERIJ, waarschijnlijk in oorsprong daterend uit de 17de eeuw, behorende bij het complex historische buitenplaats Loenersloot. De rood bakstenen boerderij heeft een woon- en een stalgedeelte. Het meest oostelijk gelegen stalgedeelte werd waarschijnlijk in het eerste kwart van de 19de eeuw bijgebouwd. De deels onderkelderde boerderij op L-vormige grondslag is een bouwlaag hoog en wordt gedekt door een zadeldak tussen tuitgevels met vlechtingen. Het stalgedeelte is rietgedekt en afgewolfd. De gevels hebben een niet regelmatige venster- en deurindeling; met ondermeer een kloostervenster waaronder een kelderraam met luik, een rollaag en een accoladevormige rollaag. De stalruimte heeft eveneens een onregelmatige venster- en deurindeling. De achtergevel van het westelijke, rietgedekte stalgedeelte is voorzien van deuren en een schuifdeur van recente datum, het oostelijke stalgedeelte heeft links een staldeur en in de gevel drie getoogde stalvensters met roedenverdeling waarboven een hooiluik. Interieur: de indeling van de boerderij is nauwelijks aan veranderingen onderhevig geweest en een groot aantal oorspronkelijke en originele onderdelen (ondermeer vloeren, balken, trappen) bevinden zich in het interieur. De kelder heeft een tongewelf. Waardering KRUKHUISBOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Loenersloot is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de laat-18de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511841
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Loenersloot: krukhuisboerderij in Loenersloot

Loenersloot: langhuisboerderij

Rijksstraatweg 205
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 10: Geheel ten zuiden van het slot Loenersloot gelegen LANGHUISBOERDERIJ uit ca. 1880. De boerderij heeft een T-v..

Loenersloot: brugwachterswoning annex tolhuis

Rijksstraatweg 203
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 3 BRUGWACHTERSWONING annex tolhuis daterende uit de 17de eeuw, thans in gebruik als brugwachterswoning behorende bi..

Loenersloot: ophaalbrug

Rijksstraatweg 203
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 4 In oorsprong uit het laatste kwart van de 17de eeuw daterende OPHAALBRUG, behorende bij het complex historische bu..

Loenersloot: koetshuis

Rijksstraatweg 209
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 6: In oorsprong uit ca. 1770 daterend KOETSHUIS, staande op de voormalige voorburcht ter plaatse van een ouder gebou..

Kasteel Loenersloot

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDHUIS van het complex historische buitenplaats Loenersloot. Het op een vrijwel vierkant kasteeleiland gelegen ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)