Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Loenersloot: ophaalbrug in Loenersloot

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 203
3634AL Loenersloot (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: laatste kwart 17e eeuw


Beschrijving van Loenersloot: ophaalbrug

Omschrijving onderdeel 4 In oorsprong uit het laatste kwart van de 17de eeuw daterende OPHAALBRUG, behorende bij het complex historische buitenplaats Loenersloot. De (thans) witgeschilderde houten, enkele klapbrug ligt over het riviertje de Angstel en is gelegen naast de brugwachterswoning. De brug geeft toegang tot de buitenplaats. De hamei vormt een poortachtige toegang met rondboog-onderdoorgang en wordt afgedekt door een sloof. In de hamei bevinden zich houten decoraties in de vorm van een sluitsteen, boogzwikken en aanzetstenen. Op de hamei ligt een houten val. De brug heeft een houten bruggedek dat op twee gemetselde landhoofden ligt. In 1984 werd de brug gerestaureerd. Waardering OPHAALBRUG behorende tot de historische buitenplaats Loenersloot is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; -als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging aan de rand van de laat-18de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511840
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Loenersloot: ophaalbrug in Loenersloot

Loenersloot: brugwachterswoning annex tolhuis

Rijksstraatweg 203
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 3 BRUGWACHTERSWONING annex tolhuis daterende uit de 17de eeuw, thans in gebruik als brugwachterswoning behorende bi..

Rechthuis

Rijksstraatweg 214
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
HET RECHTHUIS, 18e eeuwse fraaie UITSPANNING tegenover het kasteel gelegen met stal en in- en uitrit gelegenheid. Beneden 17e eeuws kreeg z..

Loenersloot: krukhuisboerderij

Rijksstraatweg 207
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: Ten zuiden van het slot Loenersloot gelegen KRUKHUISBOERDERIJ, waarschijnlijk in oorsprong daterend uit de 17de ..

Kasteel Loenersloot

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDHUIS van het complex historische buitenplaats Loenersloot. Het op een vrijwel vierkant kasteeleiland gelegen ..

Loenersloot: tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bij complex historische buitenplaats Loenersloot. De huidige historische park- en..

Kaart & Routeplanner

Route naar Loenersloot: ophaalbrug in Loenersloot

Foto's (1)