Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Loenersloot: brugwachterswoning annex tolhuis in Loenersloot

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 203
3634AL Loenersloot (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Loenersloot: brugwachterswoning annex tolhuis

Omschrijving onderdeel 3 BRUGWACHTERSWONING annex tolhuis daterende uit de 17de eeuw, thans in gebruik als brugwachterswoning behorende bij het complex historische buitenplaats Loenersloot. Vanaf 1676 wordt hier tolgeld (thans bruggegeld) geheven voor de naastgelegen, nog bestaande ophaalbrug. Het grijs gepleisterde, bescheiden van grootte zijnde gebouw op rechthoekige grondslag is één bouwlaag hoog en wordt overkapt door een met grijze pannen gedekt, onvolledig schilddak. De gevels hebben een onregelmatige venster- en deurindeling met ondermeer meerruits schuifvensters voorzien van luiken. In de noordgevel bevindt zich de hoofdingang tot het huis. Het uit kloostermoppen opgetrokken zuidelijke deel van het gebouw werd na 1830 bijgebouwd. De topgevel van dit deel is ondermeer voorzien van een brede geschulpte windveer. Interieur: Het eenvoudige interieur heeft nog zijn oorspronkelijke indeling. Waardering BRUGWACHTERSWONING behorende tot de historische buitenplaats Loenersloot is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de gaafheid van het exterieur en de redelijke gaafheid van het interieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging aan de rand van de laat-18de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511839
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Loenersloot: brugwachterswoning annex tolhuis in Loenersloot

Loenersloot: ophaalbrug

Rijksstraatweg 203
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 4 In oorsprong uit het laatste kwart van de 17de eeuw daterende OPHAALBRUG, behorende bij het complex historische bu..

Rechthuis

Rijksstraatweg 214
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
HET RECHTHUIS, 18e eeuwse fraaie UITSPANNING tegenover het kasteel gelegen met stal en in- en uitrit gelegenheid. Beneden 17e eeuws kreeg z..

Loenersloot: krukhuisboerderij

Rijksstraatweg 207
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: Ten zuiden van het slot Loenersloot gelegen KRUKHUISBOERDERIJ, waarschijnlijk in oorsprong daterend uit de 17de ..

Kasteel Loenersloot

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDHUIS van het complex historische buitenplaats Loenersloot. Het op een vrijwel vierkant kasteeleiland gelegen ..

Loenersloot: tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bij complex historische buitenplaats Loenersloot. De huidige historische park- en..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)