Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Matanze: moestuinmuur, twee kassen en twee koude bakken in Terwolde

Tuin Park Landgoed

Deventerweg 10
7396AX Terwolde (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van De Matanze: moestuinmuur, twee kassen en twee koude bakken

MOESTUINMUUR, TWEE KASSEN EN TWEE KOUDE BAKKEN. Ten zuid-oosten van de jachtopzienerswoning ligt de ovaalvormige moestuin, die voor driekwart omgeven wordt door een uitgeschoten beukenhaag, die als groenzone van historische waarde is en voor éénkwart door de moestuinmuur. Deze rode bakstenen, in Vlaams verband gemetselde moestuinmuur, wordt aan de bovenzijde door een ezelsrug afgesloten en verloopt in twee flauwe hoeken. Muur en haag dateren waarschijnlijk uit 1930. In de moestuin staan twee kassen op rechthoekige grondslag en liggen de restanten van twee, in baksteen opgetrokken koude bakken. Waardering MOESTUINMUUR, TWEE KASSEN EN TWEE KOUDE BAKKEN behorende tot de buitenplaats De Matanze, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511832
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Matanze: moestuinmuur, twee kassen en twee koude bakken in Terwolde

De Matanze: landhuis

Deventerweg 10
Terwolde (Gemeente Voorst)
HOOFDGEBOUW (DE MATANZE). In eclectische trant omstreeks 1855 gebouwd en omstreeks 1876 ingrijpend verbouwd hoofdgebouw van de historische b..

De Matanze: historische tuin- en parkaanleg

Deventerweg 10
Terwolde (Gemeente Voorst)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de buitenplaats De Matanze gaat terug tot in de 17de eeuw, toen omst..

De Matanze: prieeltje

Deventerweg 10
Terwolde (Gemeente Voorst)
PRIEELTJE. Een houten tuinprieel in eclectische trant opgetrokken en waarschijnlijk omstreeks 1880 gebouwd. Het prieel staat op rechthoekige..

De Matanze: koetshuis met dienstwoning

Deventerweg 12
Terwolde (Gemeente Voorst)
KOETSHUIS MET DIENSTWONING. Een rechthoekig ensemble bestaande uit een 18de eeuws koetshuis op bijna vierkante grondslag, met aan de rechter..

De Kappe

Twelloseweg 116
Terwolde (Gemeente Voorst)
BOERDERIJ, gedateerd op een steen: 1865. Rieten wolfdak met bewerkte daklijst. Vensters met luiken en zes- en vierruitsschuiframen. In het d..

Kaart & Routeplanner