Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Matanze: jachtopzienerswoning in Terwolde

Woonhuis

Deventerweg 8
7396AX Terwolde (gemeente Voorst)
Gelderland


Beschrijving van De Matanze: jachtopzienerswoning

JACHTOPZIENERSWONING. Een woning op rechthoekige grondslag, onder een met grijze, gesmoorde oudhollandse pannen gedekt zadeldak met overstek. Het huis is van een omgaande, wit geschilderde pleisterlaag voorzien, met uitzondering van de uitgebouwde entree, die centraal aan de oostzijde is gelegen en van baksteen is. Deze entreepartij is tot even onder de nok van het dak opgetrokken en wordt door een zinken zadeldak met overstek overkapt, die haaks op het genoemde zadeldak is gesitueerd. Centraal in de uitbouw bevindt zich de entreedeur bestaande uit een enkele 2 ruitsdeur met 2 ruitsbovenlicht onder getoogde strek. Op de verdieping van de uitbouw is een 4 ruitsvenster, eveneens onder getoogde strek, aangebracht. De westgevel (wegzijde) van het huis heeft centraal een uitbouw onder een met grijze, oudhollandse pannen gedekt zadeldak (toponiem: varkenskot). Aan de voorzijde van deze uitbouw (in de kopgevel) zijn 2 ondiepe rondboognissen aangebracht, met in de topgevel een rond 4 ruitsvenster. De linkergevel van het kot heeft een halfronde houten deur. De gevel rechts van de uitbouw heeft twee smalle, langwerpige halfronde 2 ruitsvensters en de gevel links van het kot heeft twee 4 ruitsvensters. De achtergevel (noordzijde) heeft twee 6 ruitsschuifvensters met houten luiken en een getoogd 4 ruitsvenster op de verdieping. De voorgevel aan de zuidzijde heeft een veranda-achtige uitbouw die gevormd wordt door het circa 1,5 meter doortrekken van het zadeldak. Deze uitbouw wordt door 6 vierkante zuiltjes gestut en is aan de bovenzijde door schuin geplaatste houten delen trapsgewijs dichtgezet tegen de dakschilden. Deze aldus gevormde houten geveltop is afgewerkt met een gesneden, opengewerkte houten rand met makelaar. De gevel in de veranda heeft drie 6 ruitsschuifvensters en op de verdieping een getoogd 4 ruitsvenster. INTERIEUR: het interieur heeft zijn oorspronkelijke indeling deels behouden en is deels voorzien van nieuwe onderdelen. Waardering JACHTOPZIENERSWONING behorende tot de buitenplaats De Matanze, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511830
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Matanze: jachtopzienerswoning in Terwolde

De Matanze: landhuis

Deventerweg 10
Terwolde (Gemeente Voorst)
HOOFDGEBOUW (DE MATANZE). In eclectische trant omstreeks 1855 gebouwd en omstreeks 1876 ingrijpend verbouwd hoofdgebouw van de historische b..

De Matanze: historische tuin- en parkaanleg

Deventerweg 10
Terwolde (Gemeente Voorst)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de buitenplaats De Matanze gaat terug tot in de 17de eeuw, toen omst..

De Matanze: prieeltje

Deventerweg 10
Terwolde (Gemeente Voorst)
PRIEELTJE. Een houten tuinprieel in eclectische trant opgetrokken en waarschijnlijk omstreeks 1880 gebouwd. Het prieel staat op rechthoekige..

De Matanze: moestuinmuur, twee kassen en twee koude bakken

Deventerweg 10
Terwolde (Gemeente Voorst)
MOESTUINMUUR, TWEE KASSEN EN TWEE KOUDE BAKKEN. Ten zuid-oosten van de jachtopzienerswoning ligt de ovaalvormige moestuin, die voor driekwar..

De Kappe

Twelloseweg 116
Terwolde (Gemeente Voorst)
BOERDERIJ, gedateerd op een steen: 1865. Rieten wolfdak met bewerkte daklijst. Vensters met luiken en zes- en vierruitsschuiframen. In het d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)