Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Matanze: prieeltje in Terwolde

Tuin Park Landgoed

Deventerweg 10
7396AX Terwolde (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van De Matanze: prieeltje

PRIEELTJE. Een houten tuinprieel in eclectische trant opgetrokken en waarschijnlijk omstreeks 1880 gebouwd. Het prieel staat op rechthoekige grondslag op deels rode bakstenen en deels hardstenen voeting, en bestaat uit een breed, vooruitspringend middenstuk met aan weerszijden een kleine, lagere rechthoekige uitbouw. Het middenstuk vertoont aan de voorzijde een brede, open entree. Deze entree wordt aan de bovenzijde door kwartcirkelvormige hoekstukken afgesloten. Aan weerszijden van de entree zijn 2 open vensterkozijnen met open bovenlichtkozijnen aangebracht. De verticale kozijnstukken vormen een onderdeel van de enigzins naar voren springende en geprofileerde pijlers die het dak dragen. Aan de onderzijde van deze kozijnen zitten vakken met panelen. Ter hoogte van de entree zijn deze vakken tot een lage balustrade doorgetrokken, die een open paneel met ruitvormig stijl- en regelwerk hebben. De gevels van het middenstuk worden door een kroonlijst afgesloten, die ook aan de zijgevels omgaat. De voorzijde van het middenstuk wordt door een gebroken fronton met pinakel bekroond en heeft aan weerszijden een klein fronton. De zijkanten van het middenstuk zijn opgetrokken met verticale houten kraaldelen en worden door pijlers in drie vakken geleed. In het voorste vak is een open vensterkozijn met open bovenlicht aangebracht en in het centraal gelegen vak een enkel open vensterkozijn. Aan weerszijden van het middenstuk bevinden zich de lagere zijstukken, met een centraal gelegen entree met paneeldeur. De paneeldeuren worden geflankeerd door twee 5 ruitsvensters, waarvan het kruisvormige roedenverloop in het hart door een ruitvormig ruitje wordt onderbroken. In de achterwand van de rechterzijvleugel zit een halfcirkelvormige opening die aangeeft dat deze vleugel (en wellicht ook de andere vleugel) als menagerie heeft dienst gedaan. Van de oorspronkelijke beglazing van de vensterkozijnen zijn slechts enkele ruiten bewaard gebleven. Omstreeks 1991 werd aan de linkerzijde een ren uitgebouwd m.b.v. buizen. De ren valt wegens te geringe ouderdom buiten de bescherming. Waardering PRIEELTJE behorende tot de buitenplaats De Matanze, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511829
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Matanze: prieeltje in Terwolde

De Matanze: landhuis

Deventerweg 10
Terwolde (Gemeente Voorst)
HOOFDGEBOUW (DE MATANZE). In eclectische trant omstreeks 1855 gebouwd en omstreeks 1876 ingrijpend verbouwd hoofdgebouw van de historische b..

De Matanze: historische tuin- en parkaanleg

Deventerweg 10
Terwolde (Gemeente Voorst)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de buitenplaats De Matanze gaat terug tot in de 17de eeuw, toen omst..

De Matanze: moestuinmuur, twee kassen en twee koude bakken

Deventerweg 10
Terwolde (Gemeente Voorst)
MOESTUINMUUR, TWEE KASSEN EN TWEE KOUDE BAKKEN. Ten zuid-oosten van de jachtopzienerswoning ligt de ovaalvormige moestuin, die voor driekwar..

De Matanze: koetshuis met dienstwoning

Deventerweg 12
Terwolde (Gemeente Voorst)
KOETSHUIS MET DIENSTWONING. Een rechthoekig ensemble bestaande uit een 18de eeuws koetshuis op bijna vierkante grondslag, met aan de rechter..

De Kappe

Twelloseweg 116
Terwolde (Gemeente Voorst)
BOERDERIJ, gedateerd op een steen: 1865. Rieten wolfdak met bewerkte daklijst. Vensters met luiken en zes- en vierruitsschuiframen. In het d..

Kaart & Routeplanner