Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Ophemert: inrijhek in Ophemert

Tuin Park Landgoed

Dreef 2
4061BL Ophemert (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Kasteel Ophemert: inrijhek

Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK. Bij de ingang geplaatst inrijhek bestaande uit twee bakstenen pijlers (19de-eeuw), elk bekroond door wapendragende leeuw (waarschijnlijk 17de-eeuw). Eén leeuw draagt het wapen van het geslacht De Cock-van Haeften en de andere leeuw het wapen van het geslacht Mackay. De wapens zijn gepolychromeerd. Tussen de pijlers twee vaste hekken en twee draaibare vleugels, de buitenzijde van de pijlers is voorzien van smeedijzeren zijstukken. Het hekwerk dateert van kort na 1945. Waardering INRIJHEK van algemeen belang: - vanwege de ouderdom van diverse onderdelen van het inrijhek; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de karakteristieke plaats aan de hoofdentree; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511823
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Ophemert: inrijhek in Ophemert

Kasteel Ophemert

Dreef 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (HUIS OPHEMERT) MET VOORHOF, HOEKTORENS, VOORPLEIN, KEERMUREN EN BRUGGEN. Het omgrachte huis Ophemer..

Kasteel Ophemert: historische tuin- en parkaanleg

Dreef 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Ophemert. De huidige tuin- en parkaanleg in lands..

Kasteel Ophemert: koetshuis

Dreef 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Het op het voorplein van kasteel Ophemert staande koetshuis (met voormalige tuinmanswoning en bovenw..

Kasteel Ophemert: schuur

Dreef 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving onderdeel 4: SCHUUR. Ten noorden van het kasteeleiland en het eiland met het koetshuis staat een uit rode bakstenen opgetrokk..

Kasteel Ophemert: tuinmuur

Dreef 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR MET KAS. Laat 19de-eeuwse bakstenen tuinmuur, die tegelijk de achterwand is van de bakstenen kas van ie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Ophemert: inrijhek in Ophemert

Foto's (1)