Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Ophemert: koetshuis in Ophemert

Kasteel Buitenplaats

Dreef 2
4061BL Ophemert (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Kasteel Ophemert: koetshuis

Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Het op het voorplein van kasteel Ophemert staande koetshuis (met voormalige tuinmanswoning en bovenwoning) dateert ongeveer uit het midden van de 19de eeuw. Vermoedelijk zijn tijdens de bouw oudere onderdelen gebruikt (ondermeer een 17de- of 18de-eeuwse delen van een gebintconstructie), wellicht afkomstig van een ouder gebouw dat vermoedelijk op deze plaats heeft gestaan. Het symmetrisch opgezette koetshuis op rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag hoog onder met gesmoorde hollandse pannen gedekte schilddaken; de risalerende middenpartij is twee bouwlagen hoog, voorzien van een topgevel en wordt overkapt door een eveneens met gesmoorde hollandse pannen gedekt zadeldak. Op het zadeldak, dat voorzien is van een overstek op houten klossen, een houten dakruiter met luidklok. Langs de dakschilden houten bakgoten en op de nokeinden van de zijvleugels gepleisterde schoorstenen. Op de dakschilden van de zijvleugels een aantal dakkapellen uit hout en zink. De gevels van het koetshuis zijn wit gepleisterd, de eerste bouwlaag van de middenrisaliet is voorzien van een blokbepleistering. In de middenrisaliet een inrijpooort met dubbele deuren voorzien van een brede pilastervormige naald, boven de waterlijst twee stolpramen (6-ruits) en een solpvenster met half ronde beëindiging (6-ruits) en een frans balkon. De voor- en achtergevel van de zijvleugels hebben een symmetrische indeling (ondermeer entrees, meerruits vensters -in de voorgevel voorzien van persiennes-, meerruits vensters met half ronde afsluitingen en blindnissen). De rechter zijgevel is blind met drie gekoppelde rondboognissen. In de linkerzijgevel een entree en enkele vensters. INTERIEUR- In het interieur zijn ondermeer de volgende elementen van belang; in de voormlaige tuinmanswoning (linker zijvleugel) delen van een 17de- of 18de-eeuwse gebintconstructie, de klinkerbestrating in de oude koetsruimte, paneeldeuren en kozijnen in de bovenwoning boven de koetsruimte. Tijdens een verbouwing in de jaren '90 van de 20ste eeuw zijn in de rechterzijvleugel in de voormalige jachtkamer oude interieuronderdelen aangebracht (ondermeer eens schouw, kasten en moerbalken) en werd de indeling van de linkerzijvleugel gewijzigd. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de markante ligging op één van de twee eilanden; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511820
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Ophemert: koetshuis in Ophemert

Kasteel Ophemert

Dreef 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (HUIS OPHEMERT) MET VOORHOF, HOEKTORENS, VOORPLEIN, KEERMUREN EN BRUGGEN. Het omgrachte huis Ophemer..

Kasteel Ophemert: historische tuin- en parkaanleg

Dreef 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Ophemert. De huidige tuin- en parkaanleg in lands..

Kasteel Ophemert: schuur

Dreef 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving onderdeel 4: SCHUUR. Ten noorden van het kasteeleiland en het eiland met het koetshuis staat een uit rode bakstenen opgetrokk..

Kasteel Ophemert: tuinmuur

Dreef 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR MET KAS. Laat 19de-eeuwse bakstenen tuinmuur, die tegelijk de achterwand is van de bakstenen kas van ie..

Kasteel Ophemert: inrijhek

Dreef 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK. Bij de ingang geplaatst inrijhek bestaande uit twee bakstenen pijlers (19de-eeuw), elk bekroond door w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Ophemert: koetshuis in Ophemert

Foto's (1)