Sterkenburg: moestuin in Driebergen Rijsenburg

Langbroekerdijk 10
3972ND Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Beschrijving van Sterkenburg: moestuin

Onderdeel 9 MOESTUINMUREN, KAS, KOUDE BAK EN SPALIERHEKKEN In de loop van de 18de-eeuw gebouwde rood bakstenen moestuinmuur en twee delen tot stand gekomen in de late 19de-eeuw. De muren begrenzen de noordoost- en noordwestzijde van de moestuin. In de moestuin liggen een vroeg 19de-eeuwse kas en een laat 19de-eeuwse bakstenen koude-bak, de ramen ontbreken. Aan de zuidoostzijde van de moestuin op de grens met de bloementuin staat een ijzeren spalierhek (ca. 1890) met naar links en rechts diagonaal geplaatste spijlen die zich bij de borstwering verdubbelen. Waardering MOESTUINMUREN, KAS, KOUDE BAK EN SPALIERHEKKEN behorende tot de historische buitenplaats Sterkenburg, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het bijzondere materiaalgebruik en doelmatige vormgeving; - als karakteristieke en functionele onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het samenstelsel van de objecten met andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)