Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sterkenburg: duiventoren in Driebergen Rijsenburg

Tuin Park Landgoed

Langbroekerdijk 10 A
3972ND Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1862
Architect: N.J. Kamperdijk


Beschrijving van Sterkenburg: duiventoren

Onderdeel 6 DUIVENTOREN uit 1862, centraal gelegen in het weiland ten oosten van kasteel Sterkenburg en op een van de vroeg 17de-eeuwse lanen georienteerd. De duiventoren is in dezelfde vroege neo-renaissance stijl opgetrokken als de oranjerie en de vierkante toren van het kasteel naar ontwerp van de architect N.J. Kamperdijk volgens een mathematisch opgezet ontwerpsysteem. De rood bakstenen toren op 6-hoekig grondplan zwenkt boven het maaiveld enigszins in en wordt gedekt door een 6-zijdige uitzwenkende spitse kap (in 1996 gerestaureerd) die bekroond wordt door smeedwerk met zink een koperen bol en windvaan. De toren heeft een omgaande rondboogfries met 30 duivengaten. Een lijst deelt de zes gevelvlakken halverwege in twee delen en in elk van de zo ontstane muurvlakken bevindt zich een smalle lichtspleet. De ingang in de noordgevel bestaat uit een opening met rondboog. In de toren zijn op de etage 420 nissen tegen de oostelijke en zuidelijke (warme) muren gemetseld. Waardering DUIVENTOREN behorende tot de historische buitenplaats Sterkenburg, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving, tot stand gekomen volgens mathematische ontwerpprincipes en ontwerp van de architect N.J. Kamperdijk; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - als 'point de vue' in de historische park- en tuinaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de hoge mate van gaafheid van interieur en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511811
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sterkenburg: duiventoren in Driebergen Rijsenburg

Sterkenburg: oranjerie

Langbroekerdijk 10A
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 5 ORANJERIE De uit 1865 daterende ORANJERIE op rechthoekige grondslag, gebouwd ter plaatse van de voorgaande orangerie en thans ..

Sterkenburg

-
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TERREIN waarin de overblijfselen van het kasteel Sterkenburg. Datering: 13e eeuw.

Sterkenburg: twee schamppalen aan weerszijden van de oprijlaan

Langbroekerdijk 10
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 10 SCHAMPPALEN De twee vroeg 17de-eeuwse hardstenen SCHAMPPALEN bevinden zich links en rechts van de oprijlaan ten oosten v..

Sterkenburg: smeedijzereen toegangshek

Langbroekerdijk 10
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 11 TOEGANGSHEK Toegangshek van smeedijzer uit de 18de-eeuw, oorspronkelijk gebruikt als afsluiting van de brug, gelegen in de zi..

Sterkenburg: weidehekken

Langbroekerdijk 10A
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 12 WEIDEHEKKEN Weidehekken uit ca. 1830, aanwezig nabij de zuidelijke weide en het atelier. De hekken zijn geconstrueerd van vie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sterkenburg: duiventoren in Driebergen Rijsenburg

Foto's (2)