Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sterkenburg: oranjerie in Driebergen Rijsenburg

Tuin Park Landgoed

Langbroekerdijk 10 A
3972ND Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Sterkenburg: oranjerie

Onderdeel 5 ORANJERIE De uit 1865 daterende ORANJERIE op rechthoekige grondslag, gebouwd ter plaatse van de voorgaande orangerie en thans in gebruik als woonhuis. De uit rode baksteen opgetrokken oranjerie is thans twee bouwlagen hoog, doordat in 1979 de oranjerie van een tweede laag werd voorzien, waarbij de kapconstructie gerestaureerd werd in de oorspronkelijke vorm. De oranjerie is, evenals de duiventoren en de vierkante toren van kasteel Sterkenburg, naar een ontwerp van de architect N.J. Kamperdijk volgens een mathematisch opgezet ontwerpsysteem. Het INTERIEUR van de oranjerie werd tijdens de verbouwing in 1979 geheel gewijzigd en valt daarom wegens te geringe monumentale waarde en ouderdom buiten de bescherming. Waardering ORANJERIE behorende tot de historische buitenplaats Sterkenburg, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving tot stand gekomen volgens een mathematisch ontwerpsysteem van de architect N.J. Kamperdijk; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511810
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sterkenburg: oranjerie in Driebergen Rijsenburg

Sterkenburg: duiventoren

Langbroekerdijk 10A
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 6 DUIVENTOREN uit 1862, centraal gelegen in het weiland ten oosten van kasteel Sterkenburg en op een van de vroeg 17de-eeuwse lan..

Sterkenburg

-
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TERREIN waarin de overblijfselen van het kasteel Sterkenburg. Datering: 13e eeuw.

Sterkenburg: twee schamppalen aan weerszijden van de oprijlaan

Langbroekerdijk 10
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 10 SCHAMPPALEN De twee vroeg 17de-eeuwse hardstenen SCHAMPPALEN bevinden zich links en rechts van de oprijlaan ten oosten v..

Sterkenburg: smeedijzereen toegangshek

Langbroekerdijk 10
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 11 TOEGANGSHEK Toegangshek van smeedijzer uit de 18de-eeuw, oorspronkelijk gebruikt als afsluiting van de brug, gelegen in de zi..

Sterkenburg: weidehekken

Langbroekerdijk 10A
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 12 WEIDEHEKKEN Weidehekken uit ca. 1830, aanwezig nabij de zuidelijke weide en het atelier. De hekken zijn geconstrueerd van vie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sterkenburg: oranjerie in Driebergen Rijsenburg