Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sterkenburg: tuinmanshuis in Driebergen Rijsenburg

Woonhuis

Langbroekerdijk 14
3972ND Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: eerste kwart 18e eeuw


Beschrijving van Sterkenburg: tuinmanshuis

Onderdeel 3 TUINMANSHUIS Witgepleisterd TUINMANSHUIS uit het eerste kwart van de 18de-eeuw en verbouwd in 1856, op rechthoekige grondslag onder een met blauwe oud-hollandse pannen gedekt zadeldak, waarin thans twee woningen. Halverwege het zuidelijke dakschild staan twee bakstenen schoorstenen op vierkante grondslag. Aan de onderzijde van het dakschild van de langsgevel (zuidwest) loopt een geschulpte houten rand. De gevel heeft een onregelmatige indeling: van links naar rechts; gedeeld 4-ruits uitzetvenster, samengesteld 6-ruitsvenster, gevolgd door nog een dergelijk venster, gedeeld 2-ruitsvenster met 2-ruitsbovenlicht, samengesteld 2-ruitsvenster met 3-ruitsbovenlicht. De rechtergevel (oost) heeft een overstek met geschulpte windveer. In de gevel een houten kruiskozijn met twee 6-ruitsvensters voorzien van luiken en twee 4-ruitsbovenlichten. Rechts een toegangsdeur met 6-ruitsbovenlicht en een smal raam, in de top een 4-ruits uitzetvenster met luik. Aansluitend aan de zijgevel een uitstek onder een met blauwe pannen gedekt lessenaarsdak waarin zich de keuken bevindt, aan deze zijde voorzien van 12-ruitsvenster met luiken en een 4-ruitsbovenlicht en in de achtergevel een 2-ruits uitzetvenster en een toegangsdeur. De achtergevel (noord) heeft thans een onregelmatige indeling. In de linkerzijgevel (west) een toegangsdeur en baanderdeuren. In de top een gedeeld venster. De gevels waren oorspronkelijk oker van kleur. Het INTERIEUR heeft door de functieverandering haar oorspronkelijke indeling in schuur en woongedeelte verloren. Direct achter het tuinmanshuis (noordwest) lag een 'kippenpaleis' annex duivenhok. De west- of voorgevel bevatte drie boogdeuren met daarboven duivengaten en werd afgedekt door een tentdak met schulplijst. Waardering TUINMANSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Sterkenburg, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de karakteristieke architectonische vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege het enige oorspronkelijke kruiskozijn op de buitenplaats; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511808
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sterkenburg: tuinmanshuis in Driebergen Rijsenburg

Sterkenburg: koetshuis

Langbroekerdijk 12
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 4 KOETSHUIS Het 18de-eeuwse KOETSHUIS of stalgebouw, op deels 17de-eeuwse fundamenten heeft een rechthoekig grondplan en oorspr..

Sterkenburg: twee schamppalen aan weerszijden van de oprijlaan

Langbroekerdijk 10
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 10 SCHAMPPALEN De twee vroeg 17de-eeuwse hardstenen SCHAMPPALEN bevinden zich links en rechts van de oprijlaan ten oosten v..

Sterkenburg: smeedijzereen toegangshek

Langbroekerdijk 10
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 11 TOEGANGSHEK Toegangshek van smeedijzer uit de 18de-eeuw, oorspronkelijk gebruikt als afsluiting van de brug, gelegen in de zi..

Sterkenburg: weidehekken

Langbroekerdijk 10A
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 12 WEIDEHEKKEN Weidehekken uit ca. 1830, aanwezig nabij de zuidelijke weide en het atelier. De hekken zijn geconstrueerd van vie..

Sterkenburg: tuinvaas

Langbroekerdijk 10A
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 13 TUINVAAS 18de-eeuwse zandstenen TUINVAAS op sokkel, thans staande onder het berceau. De vaas en sokkel maakten oorspronkelijk..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sterkenburg: tuinmanshuis in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)