Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vreedenhoff: Koepel in Nieuwersluis

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 53
3631AB Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1776


Beschrijving van Vreedenhoff: Koepel

Omschrijving KOEPEL. Aan de Rijksstraatweg staat een koepel uit 1776, zoals de gedenksteen naast de toegang vermeld 'Carolina Justina Huydekoper Heeft Den Eersten Steen Tot Dit Tuynhuys Gelegt Op Den 12 Van Wintermaand 1776'. De op achthoekige grondslag opgetrokken koepel staat op een bakstenen voet en heeft een houten opbouw met kroonlijst en onder een met lood bedekt koepelvormig dak bekroond door een siervaas. Elke zijde bevat een groot venster met roedenverdeling onderling van elkaar gescheiden door geblokte pilasters, die door de groef de indruk geven alsof ze uit steenblokken bestaan. Boven en onder de vensters is smal lijstwerk aangebracht. Een natuurstenen stoep, waarlang een houten balustrade met zitbankjes aan weerszijden, leidt naar de dubbele toegangsdeur met bovenlicht voorzien van gesneden voluterend loofwerk met een vergulde strik en guirlande. In de lijst boven het licht is een cartouche met vrouwekopje aangebracht. Restauratie in 1982. Waardering KOEPEL van algemeen belang: - vanwege de ouderdom en de gaafheid; - vanwege de beeldbepalendee ligging aan de Rijksstraatweg; - vanwege de 18de-eeuwse architectonische vormgeving in Lodewijk XV-stijl; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511798
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vreedenhoff: Koepel in Nieuwersluis

Vreedenhoff: landhuis

Rijksstraatweg 53
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HOOFDGEBOUW. Bakstenen, blokvormig hoofdgebouw gebouwd tussen 1749 en 1753 vermoedelijk door de Amsterdamse architect Jean Co..

Vreedenhoff: Historische park- en tuinaanleg

Rijksstraatweg 53
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats. De historische aanleg van VreedenHoff omvat, sinds het ontstaa..

Vreedenhoff: Toegangshek

Rijksstraatweg 53
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving TOEGANGSHEK. Aan de Rijksstraatweg staat een monumentaal hekwerk in Lodewijk XV-stijl gemaakt tussen 1751 en 1753 door de Ams..

Vreedenhoff: Hek bij zijingang

Rijksstraatweg 53
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving De zij-ingang van de buitenplaats wordt gemarkeerd door een klein smeedijzeren HEK, dat oorspronkelijk tegenover het grote in..

Vreedenhoff: Moestuinmuur

Rijksstraatweg 53
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving MOESTUINMUUR. Aan de zuidzijde van de aanleg staat een bakstenen tuinmuur, die met de bouw van het tuinmanshuis in 1887 is g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vreedenhoff: Koepel in Nieuwersluis

Foto's (2)