Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vreedenhoff: Hek bij zijingang in Nieuwersluis

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 53
3631AB Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1754


Beschrijving van Vreedenhoff: Hek bij zijingang

Omschrijving De zij-ingang van de buitenplaats wordt gemarkeerd door een klein smeedijzeren HEK, dat oorspronkelijk tegenover het grote inrijhek was gelegen en in 1919, bij de verkoop van de overtuin, is verplaatst naar de huidige locatie naast de koepel. Het achttiende-eeuwse hek in Lodewijk XV-stijl is gemaakt in 1754 door de Amsterdamse meestersmid Gijsbert van Dijk. Het driedelige hek tussen hekstijlen staat op een gemetselde dam. Waardering HEK van algemeen belang: - vanwege de ouderdom en de gaafheid; - vanwege de 18de-eeuwse architectonische vormgeving en ornamentering in Lodewijk XV-stijl; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - als oorspronkelijke markering van de toegang tot de overtuin; - als representatief voorbeeld uit het oeuvre van de Amsterdamse meestersmid Gijsbert van Dijk; - vanwege de ensemblewaarde, met name in relatie met het 18de-eeuwse hoofdgebouw en het toeganghek; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511797
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vreedenhoff: Hek bij zijingang in Nieuwersluis

Vreedenhoff: landhuis

Rijksstraatweg 53
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HOOFDGEBOUW. Bakstenen, blokvormig hoofdgebouw gebouwd tussen 1749 en 1753 vermoedelijk door de Amsterdamse architect Jean Co..

Vreedenhoff: Historische park- en tuinaanleg

Rijksstraatweg 53
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats. De historische aanleg van VreedenHoff omvat, sinds het ontstaa..

Vreedenhoff: Toegangshek

Rijksstraatweg 53
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving TOEGANGSHEK. Aan de Rijksstraatweg staat een monumentaal hekwerk in Lodewijk XV-stijl gemaakt tussen 1751 en 1753 door de Ams..

Vreedenhoff: Koepel

Rijksstraatweg 53
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving KOEPEL. Aan de Rijksstraatweg staat een koepel uit 1776, zoals de gedenksteen naast de toegang vermeld 'Carolina Justina Huy..

Vreedenhoff: Moestuinmuur

Rijksstraatweg 53
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving MOESTUINMUUR. Aan de zuidzijde van de aanleg staat een bakstenen tuinmuur, die met de bouw van het tuinmanshuis in 1887 is g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vreedenhoff: Hek bij zijingang in Nieuwersluis