Vreedenhoff: Toegangshek in Nieuwersluis

Rijksstraatweg 53
3631AB Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)

Beschrijving van Vreedenhoff: Toegangshek

Omschrijving TOEGANGSHEK. Aan de Rijksstraatweg staat een monumentaal hekwerk in Lodewijk XV-stijl gemaakt tussen 1751 en 1753 door de Amsterdamse meestersmid Gijsbert van Dijk. Het smeedijzeren hek bevindt zich tussen twee rijk gedecoreerde natuurstenen pijlers bekroond door ornamenten, gemaakt door de Amsterdamse steenhouwer Fran├žois Absiel. Het hek is samengesteld uit een hekstijl, een enkele hekvleugel, een hekstijl, dubbele hekvleugels onder kuifvormig smeedijzerwerk, en wederom een hekstijl, een enkele hekvleugel, en een hekstijl. Het hek staat op een dam tussen gemetselde keermuren waarin een rondboog duiker. Op de dam staat een eenvoudige smeedijzeren leuning met gegoten balusters voorzien van een gesmede hoorn des overvloeds. Waardering TOEGANGSHEK van algemeen belang: - vanwege de ouderdom en de gaafheid in combinatie met het materiaalgebruik (smeed- en gietijzer); - vanwege de 18de-eeuwse architectonische vormgeving en ornamentering in Lodewijk XV-stijl; - vanwege de hoge zeldzaamheidswaarde; - als monumentale markering van de toegang tot de buitenplaats; - als representatief voorbeeld uit het oeuvre van de Amsterdamse meestersmid Gijsbert van Dijk; - vanwege de ensemblewaarde, met name in relatie met het 18de-eeuwse hoofdgebouw en het hek bij de zij-ingang; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)