Slotzicht: koetsierswoning in Vreeland

Boslaan 2
3633VZ Vreeland (gemeente Stichtse Vecht)

Bouwjaar: 18e/19e eeuw

Beschrijving van Slotzicht: koetsierswoning

Op de kaart nr.7. KOETSIERSWONING. Direct aan de Vecht gelegen witgepleisterde 18de-eeuwse koetsierswoning op rechthoekige grondslag met aan de Vechtzijde een zeshoekige uitbouw (koepelfront) van latere datum (1820-1830). Tot 1934 één geheel vormend met de buitenplaats Slotzicht. Het rechthoekige voorhuis van twee bouwlagen onder een met riet gedekt schilddak heeft een tuitgevel aan de voor(straat)zijde. Regelmatige indeling van de voorgevel bestaande uit een twaalfruits schuifvenster op de begane grond en een identiek venster in een geprofileerde lijst op de verdieping. Daarboven een gekoppeld draaivenster en een klein rechthoekig venster in de top. In de zuidgevel de toegangsdeur met snijraam (bovenlicht). Links daarvan een vensteras met twee negenruits schuifvensters. De noordgevel kent een onregelmatige indeling met meerruitsvensters, deels met luiken. Aansluitend de koepelvormige aanbouw van één bouwlaag onder een met riet gedekt gezwenkt tentdak met breed overstek ondersteund door zes entasische houten zuilen. De veranda wordt afgesloten door een laag gietijzeren hek. Indeling van zeven tuindeuren met roedenverdeling en luiken. Waardering KOETSIERSWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom in combinatie met de originele staat; - vanwege de architectonische vormgeving met koepelkamer; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Vecht; - vanwege de ensemblewaarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)