Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slotzicht: tuinhuis in Vreeland

Tuin Park Landgoed

Boslaan 9
3633VZ Vreeland (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Slotzicht: tuinhuis

Op de kaart nr.4. TUINHUIS. Staande in het park een 18de-eeuws tuinhuis in Lodewijk XV- stijl, oorspronkelijk afkomstig van een Amsterdams grachtenpand aan de Keizersgracht en via Terra Nova in 1961 op de buitenplaats Slotzicht terecht gekomen. Het op rechthoekige grondslag gebouwde bakstenen tuinhuis is voorzien van lijstgevels en zandstenen hoeklisenen. Centraal in de zandstenen voorgevel een groot risalerend meerruits schuifvenster met een gedecoreerd bovenlicht onder een kuif in Lodewijk XV-stijl. Het venster wordt geflankeerd door licht getoogde, dubbele tuindeuren met roedenverdeling. Hardstenen stoepjes voor de tuindeuren. Alle decoraties in Lodewijk XV-stijl. Waardering TUINHUIS van algemeen belang: - vanwege de gaafheid in combinatie met de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in Lodewijk XV-stijl; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de beeldbepalende ligging als afsluiting van een zichtas. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511788
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slotzicht
Hoofdgebouw
Hoofdgebouw
Locatie Vreeland, Boslaan 2-9
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 511783
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Slotzicht is een buitenplaats langs de rivier de Vecht bij het Nederlandse dorp Vreeland.[1]

De buitenplaats bestaat uit diverse rijksmonumenten waaronder het 18e-eeuwse hoofdgebouw, een tuinhuis, koetsierswoning, botenhuis, toegangshek en een historische tuin- en parkaanleg.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Slotzicht: tuinhuis in Vreeland

Slotzicht: hoofdgebouw

Boslaan 9
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Op de kaart nr. 1 HOOFDGEBOUW (Slotzicht). Witgepleisterd hoofdgebouw op T-vormige plattegrond in verschillende bouwfasen tot stand gekomen..

Slotzicht: historische tuin aanleg

Boslaan 9
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Op de kaart nr.2. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Slotzicht. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaa..

Slotzicht: toegangshek

Boslaan 9
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Op de kaart nr.3. TOEGANGSHEK. Ten zuiden van het huis twee natuurstenen geblokte hekpijlers, 19de-eeuws, met de naam 'slot' 'zigt' waartuss..

Slotzicht: botenhuis

Boslaan 9
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Op de kaart nr.5. BOTENHUIS. Voor het huis aan de Vecht gelegen rechthoekig houten botenhuis uit ca.1920. Aan drie zijden diagonale schrote..

Brug over de Vecht in de Provincialeweg

Provincialeweg 2
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 De samengestelde BRUG over de Vecht in de Provincialeweg bij Vreeland is gebouwd in 1939 in Functionalistis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slotzicht: tuinhuis in Vreeland