Slotzicht: historische tuin aanleg in Vreeland

Boslaan 9
3633VZ Vreeland (gemeente Stichtse Vecht)

Bouwjaar: begin 19e eeuw

Beschrijving van Slotzicht: historische tuin aanleg

Op de kaart nr.2. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Slotzicht. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde aanleg in landschapsstijl uit het begin van de 19de eeuw, bestaande uit een besloten aanleg rondom het huis en een weidse open aanleg in de weilanden achter het huis. Voor het huis een gazon aan weerszijde begrensd door boomgroepen. Het oorspronkelijke vrije zicht op de Vecht (zie gravure Lutgers, 1836) is door beplanting dichtgezet. Tegenover de voormalige koetsierswoning in de Vecht een kunstmatig aangelegd rond eilandje (zie gravure Lutgers, 1836). Aan de noord- en zuidzijde van het huis een parkbos met lobbenvormige paden en dicht begroeide boomgroepen (o.a.Taxus en Hulst). Verscholen in het bos (zuid) enkele schuren, die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn, en een zeer vervallen houten SPEELHUISJE onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De dwarsas voor het huis (noord-zuid) is een 18de-eeuws element, die op de kaart van Ketelaar (1770-1780) staat aangegeven. Aan de zuidkant van deze as enkele oude eiken in laanverband. Achter het huis een middenas bestaande uit een solitaire monumentale koperbeuk staande op een rond gazon en een neo-formele aanleg met rozenperken afgesloten door een tuinhuis. Rechts daarvan jonge aanplant van fruitbomen, links daarvan een dubbele lage beukenhaag waarachter de tennisbaan en moestuin liggen. Verschillende uitzichten naar het achterliggende weiland met een slingerende waterpartij aan de oostzijde begrensd door coulissen. Diagonale zichtas op de theekoepel die tussen de bomen staat verscholen. Aan de zuidzijde een vergraven sloot, die overgaat in de genoemde waterpartij. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Slotzicht van algemeen belang: - vanwege de eenvoudige aanleg in landschapsstijl uit het begin van de 19de-eeuw rondom het huis; - vanwege de wijde zichtassen op het met coulissen begrensde weiland met slingerende waterpartij in landschapsstijl; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)