Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij 'Ravestein' met bakhuis in Baarn

Kasteel Buitenplaats

Groeneveld 3
3744ML Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Boerderij 'Ravestein' met bakhuis

(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.9) BOERDERIJ 'RAVESTEIN' MET BAKHUIS. Ten zuiden van het hoofdgebouw, evenwijdig aan de Ravesteinselaan, ligt een achttiende-eeuwse langhuisboerderij. De boerderij bestaat uit één bouwlaag opgetrokken uit baksteen met een (rood) geschilderde plint en onder een met riet gedekt zadeldak met wolfseinde aan de achtergevel. Op de nok staat een gemetselde schoorsteen. De vier traveeën brede voorgevel is voorzien van vier twintigruitsvensters met rechtsonder een kelderraam. In de top is een venster met luiken aangebracht. In de zijgevels van de stal afwisselend getoogde stalvensters en (mest)deuren. Centraal in de achtergevel is een gerestaureerde dubbele inrijdeur met links tegen de deeldeur een staldeur. Aan weerszijden van de inrijdeur bevinden zich ronde vensters en in de top een hooiluik. Aan de weg staat (haaks op de boerderij) het voormalige, witgepleisterde bakhuisje van één bouwlaag onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Waardering BOERDERIJ 'RAVESTEIN' MET BAKHUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511779
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij 'Ravestein' met bakhuis in Baarn

Groeneveld: De Ossenstal / Jagershuis

Groeneveld 1
Baarn
(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.6) JAGERSHUIS. Ten zuidoosten van het hoofdgebouw staat een T-huisboerderij 'De Ossenstal' of ..

Groeneveld: hoofdgebouw

Groeneveld 2
Baarn
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Groeneveld). Op de hoofdas van de aanleg ligt het bakstenen huis Groeneveld aan..

Groeneveld: park

Groeneveld 2
Baarn
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Groeneveld. De buitenplaats is ..

Groeneveld: oranjerie

Groeneveld 2
Baarn
Omschrijving onderdeel 3 (bij Groeneveld 2; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) ORANJERIE. Rechts aan de bassecour staat een oranj..

Groeneveld: koetshuis

Groeneveld 2
Baarn
(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) KOETSHUIS. Links aan het rechthoekige plein voor het hoofdgebouw staat een koetshuis en stal..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij 'Ravestein' met bakhuis in Baarn

Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven