Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groeneveld: ijskelder in Baarn

Tuin Park Landgoed

Groeneveld 2
3744ML Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1836


Beschrijving van Groeneveld: ijskelder

(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.8) IJSKELDER. Voor in het park ligt een bakstenen ijskelder onder een kunstmatig opgeworpen aarden heuvel. De kelder is vermoedelijk rond 1836 gebouwd in opdracht van S.P. baron van Heemstra en bestaat uit een cilindrische ruimte onder een bakstenen koepelgewelf. De ruimte is bereikbaar via een gang met tongewelf. Tot 1913 is de koepel verhuurd aan fa. De Ruyter, fabrikant van broodbeleg. In 1913 is een ijsfabriek aan de Heemskerklaan gebouwd, die de koepel overbodig maakte. Waardering IJSKELDER van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de ensemblewaarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van een buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511778
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groeneveld: ijskelder in Baarn

Groeneveld: hoofdgebouw

Groeneveld 2
Baarn
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Groeneveld). Op de hoofdas van de aanleg ligt het bakstenen huis Groeneveld aan..

Groeneveld: park

Groeneveld 2
Baarn
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Groeneveld. De buitenplaats is ..

Groeneveld: oranjerie

Groeneveld 2
Baarn
Omschrijving onderdeel 3 (bij Groeneveld 2; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) ORANJERIE. Rechts aan de bassecour staat een oranj..

Groeneveld: koetshuis

Groeneveld 2
Baarn
(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) KOETSHUIS. Links aan het rechthoekige plein voor het hoofdgebouw staat een koetshuis en stal..

Groeneveld: brug met toegangshek

Groeneveld 2
Baarn
(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) BRUG MET TOEGANGSHEK. Voor de bassecour ligt een bakstenen boogbrug uit 1768 (zie sluitstee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groeneveld: ijskelder in Baarn