Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groeneveld: tuinmuur in Baarn

Tuin Park Landgoed

Groeneveld 2
3744ML Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1730


Beschrijving van Groeneveld: tuinmuur

(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.7) TUINMUUR. Ten zuiden van de oprijlaan ligt de rechthoekige moestuin met aan één zijde een bakstenen retranchemuur uit ca.1730. De halfsteensmuur bestaat uit rechte terugliggende en vooruitspringende vakken, waardoor trapezevormige nissen ontstaan. Aan de voorzijde is de muur gepleisterd en voorzien van een twee poorten tussen pijlers. De moestuin is verder omhaagd. Waardering TUINMUUR van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de unieke vormgeving; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511777
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groeneveld: tuinmuur in Baarn

Groeneveld: hoofdgebouw

Groeneveld 2
Baarn
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Groeneveld). Op de hoofdas van de aanleg ligt het bakstenen huis Groeneveld aan..

Groeneveld: park

Groeneveld 2
Baarn
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Groeneveld. De buitenplaats is ..

Groeneveld: oranjerie

Groeneveld 2
Baarn
Omschrijving onderdeel 3 (bij Groeneveld 2; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) ORANJERIE. Rechts aan de bassecour staat een oranj..

Groeneveld: koetshuis

Groeneveld 2
Baarn
(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) KOETSHUIS. Links aan het rechthoekige plein voor het hoofdgebouw staat een koetshuis en stal..

Groeneveld: brug met toegangshek

Groeneveld 2
Baarn
(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) BRUG MET TOEGANGSHEK. Voor de bassecour ligt een bakstenen boogbrug uit 1768 (zie sluitstee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)