Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groeneveld: De Ossenstal / Jagershuis in Baarn

Tuin Park Landgoed

Groeneveld 1
3744ML Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1703


Beschrijving van Groeneveld: De Ossenstal / Jagershuis

(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.6) JAGERSHUIS. Ten zuidoosten van het hoofdgebouw staat een T-huisboerderij 'De Ossenstal' of 'Jagershuis' genaamd, waarvan het voorhuis in 1703 en het achterhuis tussen 1730 en 1763 is gebouwd. Het voorhuis heeft één hoge bouwlaag onder een met pannen gedekt schilddak met gemetselde schoorstenen op de nokeinden. De stal heeft een rieten wolfsdak met gebakken rietvorsten. De grenenhouten kap van het achterhuis is opgebouwd uit een overstekend dekbalkgebint. Het pand is in 1977 gerestaureerd door bureau T. van Hoogevest uit Amersfoort en is thans in gebruik als woonhuis. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft vijf traveeën met in de middelste travee de toegangsdeur met bovenlicht in een houten omlijsting en een dakkapel. Aan weerszijden van de toegang twee originele achttiende-eeuwse schuifraamkozijnen voorzien van binnenluiken met sluitijzers waarmee deze diagonaalgewijs afgesloten kunnen worden. Bij de restauratie van 1977 is aan de hand van de binnenluiken de roedenverdeling teruggebracht. De achtergevel heeft een traditionele indeling met deeldeuren geflankeerd door een meerruitsvenster en een staldeur. Boven de deeldeuren is een hooiluik met smal bovenlicht aangebracht. In de zijgevels zijn meerruitsvensters, staldeuren en stalvensters aangebracht. In de oostgevel van het achterhuis een origineel bolkozijn met naar binnen draaiende ramen voorzien van luiken en compleet met hang- en sluitwerk. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de originele indeling van het voorhuis met opkamer, waarin zich een achttiende-eeuwse bedstede met bijbehorende kasten bevindt. Waardering JAGERSHUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de markante ligging; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511776
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groeneveld: De Ossenstal / Jagershuis in Baarn

Groeneveld: hoofdgebouw

Groeneveld 2
Baarn
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Groeneveld). Op de hoofdas van de aanleg ligt het bakstenen huis Groeneveld aan..

Groeneveld: park

Groeneveld 2
Baarn
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Groeneveld. De buitenplaats is ..

Groeneveld: oranjerie

Groeneveld 2
Baarn
Omschrijving onderdeel 3 (bij Groeneveld 2; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) ORANJERIE. Rechts aan de bassecour staat een oranj..

Groeneveld: koetshuis

Groeneveld 2
Baarn
(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) KOETSHUIS. Links aan het rechthoekige plein voor het hoofdgebouw staat een koetshuis en stal..

Groeneveld: brug met toegangshek

Groeneveld 2
Baarn
(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) BRUG MET TOEGANGSHEK. Voor de bassecour ligt een bakstenen boogbrug uit 1768 (zie sluitstee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groeneveld: De Ossenstal / Jagershuis in Baarn

Foto's (5)