Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groeneveld: brug met toegangshek in Baarn

Tuin Park Landgoed

Groeneveld 2
3744ML Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1768


Beschrijving van Groeneveld: brug met toegangshek

(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) BRUG MET TOEGANGSHEK. Voor de bassecour ligt een bakstenen boogbrug uit 1768 (zie sluitsteen). De boog is vervaardigd van natuursteen. De keermuren van de brug hebben een segmentvormig verloop en gaan over in de keermuren van het voorplein. Op de keermuur ligt een natuurstenen afdekplaat, waarop natuurstenen paaltjes staan die met elkaar verbonden zijn middels een schakelketting. Op het midden van de brug staat een smeedijzeren toegangshek bestaande uit twee draaibare vleugels tussen hekstijlen met aan weerszijden gekrulde zijstukken. De hekspijlen zijn voorzien van vergulde speerpunten en de stijlen zijn bekroond door een vergulde driepas decoratie. Waardering BRUG MET TOEGANGSHEK van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als markering van de toegang tot de buitenplaats; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511775
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groeneveld: brug met toegangshek in Baarn

Groeneveld: hoofdgebouw

Groeneveld 2
Baarn
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Groeneveld). Op de hoofdas van de aanleg ligt het bakstenen huis Groeneveld aan..

Groeneveld: park

Groeneveld 2
Baarn
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Groeneveld. De buitenplaats is ..

Groeneveld: oranjerie

Groeneveld 2
Baarn
Omschrijving onderdeel 3 (bij Groeneveld 2; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) ORANJERIE. Rechts aan de bassecour staat een oranj..

Groeneveld: koetshuis

Groeneveld 2
Baarn
(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) KOETSHUIS. Links aan het rechthoekige plein voor het hoofdgebouw staat een koetshuis en stal..

Groeneveld: tuinmuur

Groeneveld 2
Baarn
(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.7) TUINMUUR. Ten zuiden van de oprijlaan ligt de rechthoekige moestuin met aan één zijde een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groeneveld: brug met toegangshek in Baarn

Foto's (1)