Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groeneveld: oranjerie in Baarn

Tuin Park Landgoed

Groeneveld 2
3744ML Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1702


Beschrijving van Groeneveld: oranjerie

Omschrijving onderdeel 3 (bij Groeneveld 2; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) ORANJERIE. Rechts aan de bassecour staat een oranjerie uit 1702 met als pendant een gelijkvormig koetshuis uit hetzelfde bouwjaar. De op rechthoekige grondslag opgetrokken oranjerie bestaat uit één bouwlaag onder een met pannen gedekt, dubbel zadeldak met afgevlakte topgevels waarin een rond kijkgat is uitgespaard. Het gebouw is tweebeukig met oorspronkelijk aan de noordzijde de tuinmanswoning en aan de zuidzijde de oranjerie. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een middenpartij van drie traveeën geleed door vier geblokte pilasters en bekroond door een attiek. Twee meerruitsvensters flankeren een omlijste dubbele toegangsdeur met halfrond bovenlicht waarin spaakroeden. De omlijsting is in het midden voorzien van rustica met ijspegel-effect (zg. congélations) en wordt bekroond door een decoratie in Lodewijk-XIV stijl. Oorspronkelijk waren het kalf en bovenlicht van de deuren uitneembaar om de planten naar binnen te kunnen brengen. De toegang wordt benadrukt door een zuilenportiek van de Toscaanse orde, dat in ca.1980 is gereconstrueerd. Aan weerszijden van de middenpartij een deur met bovenlicht voorzien van een stervormige roedenverdeling en een meerruitsvenster. In de noordgevel bevinden zich meerruitsvensters, keldervensters en een deur. Links van de deur is een tussenverdieping aangebracht herkenbaar aan de vier kleine vensters (oorspronkelijk twee vensters). De oostgevel heeft op de begane grond twee meerruitsvensters, waarvan één schijnvenster en twee verdiepingsvensters. De westgevel heeft links een dubbele deur waarboven een dubbel luik en daarnaast een draaivenster met middenkalf. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de schouw in de keuken en de trappen in de tuinmanswoning. Waardering ORANJERIE van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de sober architectonische vormgeving met een zuilenportiek; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van een buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511773
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groeneveld: oranjerie in Baarn

Groeneveld: hoofdgebouw

Groeneveld 2
Baarn
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Groeneveld). Op de hoofdas van de aanleg ligt het bakstenen huis Groeneveld aan..

Groeneveld: park

Groeneveld 2
Baarn
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Groeneveld. De buitenplaats is ..

Groeneveld: koetshuis

Groeneveld 2
Baarn
(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) KOETSHUIS. Links aan het rechthoekige plein voor het hoofdgebouw staat een koetshuis en stal..

Groeneveld: brug met toegangshek

Groeneveld 2
Baarn
(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) BRUG MET TOEGANGSHEK. Voor de bassecour ligt een bakstenen boogbrug uit 1768 (zie sluitstee..

Groeneveld: tuinmuur

Groeneveld 2
Baarn
(Op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.7) TUINMUUR. Ten zuiden van de oprijlaan ligt de rechthoekige moestuin met aan één zijde een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groeneveld: oranjerie in Baarn

Foto's (2)