Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De tempel: Chinees theehuisje in Rotterdam

Tuin Park Landgoed

Delftweg 186
3046NC Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: laat 19e eeuw


Beschrijving van De tempel: Chinees theehuisje

Omschrijving CHINEES TUINHUISJE. Laat 19de-eeuws houten, witgeschilderd tuinhuisje afkomstig uit China, aan de binnenzijde beschilderd met chinoiserie├źn. Het op een plint staande tuinhuisje wordt overkapt door een royaal overstekend, rietgedekt tentdak. Op het dak staat een tweede kleinere kap die met een gesneden rand en een piron is gedecoreerd. Het huisje is voorzien van een entree en een 4-ruits venster. Het tuinhuisje werd omstreeks 1898 in opdracht van de toenmalige eigenaresse mevrouw Suermondt-Criellaert, wiens echtgenoot een stoomvaartlijn op China had, voor De Tempel aangeschaft. Waardering CHINEES TUINHUISJE behorende tot de historische buitenplaats De Tempel, van algemeen belang: -vanwege de ouderdom; -vanwege de eenvoudige en doelmatige architectonische vormgeving; -als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; -vanwege de kenmerkende ligging aan de rand van de parkaanleg aan de achterzijde van het hoofdgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511765
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De tempel: Chinees theehuisje in Rotterdam

De Tempel: eenvoudige houten rustieke brug

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving RUSTIEKE BRUG. Houten brug van ca. 1900, gelegen over de vijver in het achterste gedeelte van de tuin- en parkaanleg. De eenv..

De tempel: moestuinhek

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving MOESTUINHEK. Vermoedelijk vroeg 20ste-eeuws eenvoudig smeedijzeren spijlenhek dat de moestuin afsluit. Tussen het in delen o..

De tempel: tuinbeeld op sokkel "Hercules"

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL: 'HERCULES'. Natuurstenen tuinbeeld, Hercules (Cressant), datering ca. 1740-1750 op bijpassende sokkel. ..

De Tempel: twee voetstukken

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving TWEE VOETSTUKKEN. Twee 18de-eeuwse hardstenen voetstukken, thans (1997) geplaatst bij het gazon ten oosten van het huis. De ..

De tempel: tuinbeeld op sokkel "Flora" of "Diana"

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL: 'FLORA' (OF 'DIANA'). Natuurstenen tuinbeeld: Flora (of Diana), datering ca. 1740-1750, op bijpassende ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De tempel: Chinees theehuisje in Rotterdam

Foto's (1)