Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Tempel: koetshuis in Rotterdam

Kasteel Buitenplaats

Delftweg 186
3046NC Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van De Tempel: koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS. 19de-eeuws koetshuis met woonhuis, thans (1997) in gebruik als woonhuis en recreatieruimte. Het twee bouwlagen hoge pand op rechthoekige grondslag wordt overkapt door een zadeldak. De van omgaande pilasters voorziene voorgevel heeft een symmetrische meerruitsvenster- en deurindeling en is voorzien van een waterlijst. De topgevel heeft een segmentboogvormige beƫindiging. De achtergevel is eveneens voorzien van omgaande pilasters die bekroond worden door een geprofileerde dekplaat en heeft een rechte beƫindiging. De twee inrijdeuren zijn in het verleden voorzien van een samengestelde venster- en deurindeling. Op de verdieping twee ronde vensters en een dubbele deur. Hiervoor is een balkon met vaste trap gemaakt. INTERIEUR In het interieur de originele splitsing in een woongedeelte en 'garage', die thans in gebruik is als recreatieruimte. Waardering KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats De Tempel, van algemeen belang: -vanwege de ouderdom; -vanwege de architectonische vormgeving; -vanwege de gaafheid van het exterieur; -als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; -vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511750
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Tempel: koetshuis in Rotterdam

De Tempel: tuinbeeld "Apollo"

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving TUINBEELD: 'APOLLO'. Beeld in Oberkirchner zandsteen op voetplaat uit ca. 1730-1740, waarschijnlijk de god Apollo personifiĆ..

De Tempel: twee borstbeelden op sokkels

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving TWEE BORSTBEELDEN OP SOKKELS. Twee marmeren borstbeelden uit ca. 1730-1740, voorstellende 'Diana' en wellicht 'Hercules', be..

De Tempel: tuinbeeld "Diana"

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving TUINBEELD: 'DIANA'. Beeld in Oberkirchner zandsteen op voetplaat uit ca. 1730-1740, waarschijnlijk de godin Diana personifiƫ..

De Tempel: twee schilddragende leeuwtjes

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving TWEE SCHILDDRAGENDE LEEUWTJES. Twee, vermoedelijk 19de-eeuwse, schilddragende leeuwtjes uitgevoerd in Bentheimer zandsteen e..

De Tempel: tuinbeeld op voetstuk "Flora"

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving TUINBEELD OP VOETSTUK: 'FLORA'. Natuurstenen tuinbeeld, voorstellende 'Flora' uit ca. 1730-1750, mogelijk afkomstig van de b..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Tempel: koetshuis in Rotterdam

Foto's (1)