Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Tempel: hoofdgebouw in Rotterdam

Kasteel Buitenplaats

Delftweg 186
3046NC Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1939
Architect: H. Sutterland


Beschrijving van De Tempel: hoofdgebouw

Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis de Tempel). Het in een neo-classicistische stijl opgetrokken hoofdgebouw van de historische buitenplaats De Tempel werd in 1939 gebouwd naar ontwerp van de Rotterdamse architect H. Sutterland. Vermoedelijk werd het gedeeltelijk op de fundamenten van het toen afgebroken, oudere hoofdgebouw gebouwd en ten opzichte van dit voormalige gebouw enkele meters naar achteren geplaatst. Vermoedelijk is de kap van het vorige huis hergebruikt. Het wit geschilderde, drie bouwlagen hoge huis is op rechthoekige grondslag opgetrokken, is deels onderkelderd en wordt overkapt door een met grijze leisteen gedekt, afgeknot schilddak. De verdiepingen zijn voorzien van brede overstekken en de tweede verdieping springt wat terug. De zeven travee├źn brede voorgevel is voorzien van een uitgebouwde middenrisaliet (drie travee├źn breed) en die voorzien is van een veranda op de begane grond en een balkon op de verdieping, beide ondersteund door zuilen. Hierboven bevinden zich drie wat naar voren geplaatste vensters. In de linker zijgevel bevindt zich onder een door zuilen gedragen uitbouw de hoofdentree. Aan de rechter zijgevel bevindt zich eveneens een lage uitbouw. Alle gevels hebben regelmatige venster- en deurindeling. De vensters en deuren zijn merendeels voorzien van meerruitsvensters, waarvan de bovenste ramen van blank glas-in-lood zijn voorzien. De deuren, kozijnen, raamhout e.d. zijn groen geschilderd. De achtergevel van het pand is voorzien van een regelmatige indeling met centraal in een uitgebouwde risaliet drie smalle vensters waarin glas-in-loodramen zijn gezet. INTERIEUR - Het pand kent in hoofdlijnen nog de oorspronkelijke indeling, maar is aangepast voor de huidige functie van verpleeghuis. Van de originele onderdelen van het interieur zijn onder meer van belang de glas-in-loodvensters in de hal. Waardering HOOFDGEBOUW van de historische buitenplaats De Tempel, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als fraai voorbeeld van een in een neo-classicistische stijl opgetrokken hoofdgebouw van een buitenplaats; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de parkaanleg; - vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511748
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Tempel: hoofdgebouw in Rotterdam

De tempel: tuinbeeld op sokkel "Flora" of "Diana"

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL: 'FLORA' (OF 'DIANA'). Natuurstenen tuinbeeld: Flora (of Diana), datering ca. 1740-1750, op bijpassende ..

De tempel: tuinbeeld op sokkel "Hercules"

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL: 'HERCULES'. Natuurstenen tuinbeeld, Hercules (Cressant), datering ca. 1740-1750 op bijpassende sokkel. ..

De Tempel: twee voetstukken

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving TWEE VOETSTUKKEN. Twee 18de-eeuwse hardstenen voetstukken, thans (1997) geplaatst bij het gazon ten oosten van het huis. De ..

De tempel: moestuinhek

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving MOESTUINHEK. Vermoedelijk vroeg 20ste-eeuws eenvoudig smeedijzeren spijlenhek dat de moestuin afsluit. Tussen het in delen o..

De Tempel: eenvoudige houten rustieke brug

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving RUSTIEKE BRUG. Houten brug van ca. 1900, gelegen over de vijver in het achterste gedeelte van de tuin- en parkaanleg. De eenv..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Tempel: hoofdgebouw in Rotterdam

Foto's (1)