Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dennenhorst & Evergreen in Baarn

Woonhuis

Eemnesserweg 62
3741GB Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1875
Architect: A.L. van Gendt


Beschrijving van Dennenhorst & Evergreen

Inleiding Het dubbele woonhuis met neo-gotische details werd in 1875 ontworpen door de Amsterdamse architect A.L. van Gendt. De opdrachtgever was de heer J. Harbrink-Numan, die het pand als beleggingsobject liet bouwen. Hij verkocht het aan de Engelsmann Sciff, die de woningen 'London' en 'Evergreen' noemde. Het koetshuis bij London, links achter het pand gelegen aan de Gaslaan, draagt nog steeds deze naam. De woning bezit thans de naam `Dennenhorst'. Omschrijving De evenwijdig aan de Eemnesserweg, op de hoek van de Gaslaan gelegen DUBBELE VILLA is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. De woningen zijn gespiegeld ten opzichte van elkaar. De voorgevel aan de Eemnesserweg heeft een risalerende topgevelpartij onder een zadeldak van gelijke nokhoogte, met de nok haaks op de weg. De gevels zijn versierd met in wit pleisterwerk uitgevoerde lisenen en kraagstenen. In het midden is een neo-gotische halfzuil aangebracht als visuele scheiding tussen de twee woningen. De voorgevel heeft een symmetrische opzet en gevelindeling. Het risaliet telt tweemaal twee openslaande deuren met bovenlichten in de eerste bouwlaag, tweemaal twee zesruits schuifvensters in de tweede bouwlaag en tweemaal twee kepervenstertjes in de top. De topgevel wordt bekroond door ajour houtsnijwerk en een makelaar. Ter weerszijden van het risaliet is tegen de terugliggende gevels een houten serre onder plat dak gezet. Deze bevatten vensters en deuren met geelgekleurde bovenlichten en kepervensters in de zijgevels. In de tweede bouwlaag bevindt zich een zesruits schuifvenster boven elke serre. Ter weerszijden van deze vensters zijn op de gevel de namen van de villa's geschilderd. De linkerzijgevel bevat in het midden de ingang en ter weerszijden een schuifvenster. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee kepervensters waartussen een klein venster is geplaatst. In de top zijn drie kepervenstertjes gezet. De rechterzijgevel is identiek aan de linkerzijgevel. De achtergevel bevat voor een deel nog de originele venster en deuren. Aan deze zijde zijn glas-in-lood vensters van het trappenhuis aan te treffen. De plattegrond bestaat uit een suite met in de zijgevels de ingang geflankeerd door een voormalige eetkamer en de voormalige dienstruimten. In de met een rondbooghek afgescheiden voortuin staat een rode beuk. Waardering De dubbele villa is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, de detailleringen en de plaats in het oeuvre van architect A.L. Van Gendt. Het is tevens van waarde vanwege de gaafheid van het object. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511744
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dennenhorst & Evergreen
Baarn Dennenhorst 2.JPG
Locatie Eemnesserweg 62, Baarn
Coördinaten 52° 13′ NB, 5° 17′ OL
Oorspr. functie woning
Start bouw 1875
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511744
Architect A.L. van Gendt
Eigenaar J. Harbrink Numan
Detailkaart
Dennenhorst & Evergreen
Dennenhorst & Evergreen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Dennenhorst & Evergreen aan de Eemnesserweg 62-64 is een rijksmonument in Baarn in de provincie Utrecht.

Het pand is waarschijnlijk de allereerste dubbele villa in Baarn. De speculant Jan Harbrink Numan verkocht het al gauw aan Herman Schiff, die in het linkerdeel ging wonen en het rechterdeel verhuurde. De nieuwe eigenaar noemde zijn beide villa's London en Evergreen. Later is de naam London veranderd in Dennenhorst, maar het oude koetshuis aan de Gaslaan heet nog steeds London. Een latere bewoner van Dennenhorst was de dichter-dominee J.J. Thompson (1882-1961).

Tussen de twee serres zijn vier deuren gemaakt. De linker twee deuren hebben glas-in-loodramen. Bovenaan de topgevel is een houtsnijwerk aangebracht.

Koetshuis London aan de Gaslaan

Zie ook


Monumenten in de buurt van Dennenhorst & Evergreen in Baarn

Telefooncentrale Baarn

Eemnesserweg 50
Baarn
Inleiding De Nederlandsche Telephoon Maatschappij (NTM) kreeg in 1890 een vergunning om in Baarn een telefoonnet te exploiteren. Hiermee wa..

Villa Pera: hoofgebouw

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 1: Villa Pera. De gepleisterde villa telt twee bouwlagen en bestaat uit twee delen, beide gedekt door een afgeplat s..

Villa Pera: Tuinaanleg

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 2: TUINAANLEG. Waarschijnlijk is kort na het gereedkomen van de villa tevens de tuin tot stand gekomen. Deze is in d..

Villa Pera: Tuinhuisje

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 3: TUINHUISJE. Het tuinhuisje is waarschijnlijk kort na de bouw van de villa opgericht. Het staat aan de voorzijde v..

Villa Pera: Hek

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 4: HEK. Het hek staat aan de voorzijde over de volle breedte van het perceel langs de Eemnesserweg. Het hek bestaat ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dennenhorst & Evergreen in Baarn

Foto's (1)