Villa Wilhelminalaan 14 in Baarn

Wilhelminalaan 14

Bouwjaar: ca. 1900

Beschrijving van Villa Wilhelminalaan 14

Inleiding Een door een onbekende architect rond 1900 in chalet- en neorenaissancestijl gebouwde villa, opgetrokken in het Wilhelminapark. Het pand is in 1930 verbouwd door Jos L. Overtoom. Omschrijving De evenwijdig aan de Wilhelminalaan gelegen VILLA is op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken en bestaat uit twee bouwdelen onder haaks op elkaar geplaatste daken met overstekken op schoren. De dakbedekking bestaat uit gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn voorzien van cordonbanden, hoekblokken en een fries onder het overstek. De vensteromlijstingen zijn voorzien van diamantkoppen en bezitten stucpanelen aan de onderzijde. De vensters zijn voorzien van persiennes. De asymmetrische voorgevel bestaat links uit een risalerende topgevel onder een zadeldak met uitzwenkenede dakschilden. De topgevel is twee vensterassen breed. In de top bevindt zich een venster. De daklijst is bewerkt met houten uitgezaagd ajourwerk in chaletstijl. Het rechter, teruggelegen geveldeel wordt gedekt door een zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. Dit geveldeel bevat de hoofdingang en een venster. De tweede bouwlaag bevat links openslaande deuren met een balkon en rechts een venster. Tegen de linker zijgevel is links een serre gezet en rechts een veranda. Beiden worden afgedekt door een afgeplat roevendak dat dienst doet als balkon. Het balkon is toegankelijk middels twee maal twee openslaande deuren in de tweede bouwlaag. Het dakschild wordt in het midden doorbroken door een puntgevel met ajourwerk. De rechterzijgevel heeft een topgevel met ajourwerk. Om het huis ligt een tuin met aan de voorzijde een dubbele oprijlaan en een grasperk. De tuin is omheind met een smeedijzeren rondbooghek. De entrees zijn voorzien van gietijzeren hekpijlers. Waardering Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid van het bouwtype, de bouwstijl en de detailleringen. Het is van situationele waarde vanwege de ligging het Wilhelminapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)