Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Rozenstein in Baarn

Woonhuis

Wilhelminalaan 10
3743DC Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1899
Architect: H. Sweris


Beschrijving van Villa Rozenstein

Inleiding In 1899 door de Baarnse architect H. Sweris ontworpen villa, gebouwd als investeringsobject. Het pand is opgetrokken in neorenaissancestijl met invloeden van de chaletstijl. De villa ligt op de hoek van de Wilhelminalaan en de Kroningslaan en is één van de vroege villa's binnen het villapark 'Het Wilhelminapark'. Omschrijving De aan de Wilhelminalaan, op de hoek van de Kroningslaan gelegen VILLA is op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een samengestelde kap met overstekende goten en houtdecoraties in chaletstijl. Het dak is gedekt met rode kruispannen met terra cotta pirons op de hoeken van de nok. De gevels zijn voorzien van cordonlijsten en blokvormige hoeklisenen. Onder de daklijsten is baksteen siermetselwerk aangebracht, evenals in de boogtrommels boven de vensters. De gevels zijn over het algemeen voorzien van schuifvensters en persiennes. De topgevels hebben een rijke ornamentiek van schoren en latwerk. De voorgevel aan de Wilhelminalaan bestaat rechts uit een risalerende topgevel van één travee en links een geveldeel van twee traveeën. De topgevel is op de verdieping voorzien van een houten balkon met ajourwerk. Het dak heeft een wolfseind. In het linker geveldeel bevindt zich de hoofdentree met ervoor een houten portaal met een lessenaardak op twee bewerkte houten stijlen. Links ervan bevindt zich een venster. De tweede bouwlaag bevat twee vensters. Links is een topgevel aangebracht met een venster. Het dakschild wordt doorbroken door een dakkapel boven een licht uitkragend muurvlak ter accentuering van het zich eronder bevindende venster. De linker zijgevel, gelegen aan de Kroningslaan, heeft rechts een risalerend geveldeel met een topgevel. Tegen dit geveldeel is een houten serre gezet. Boven de serre bevindt zich een balkon, dat doorloopt langs het linker geveldeel. Het rechter geveldeel is overdekt. Op dit dak is tegen de derde bouwlaag een tweede balkon geplaatst, dat deels inpandig is. Tegen het linker geveldeel staat een houten veranda. Erboven bevindt zich het eerder genoemde balkon met balkondeuren. Het dakschild wordt doorbroken door een dakkapel onder een zadeldak met houtornamentiek. De achtergevel is deels uitgebouwd en bevat een deur en een aantal vensters. De rechterzijgevel bevat in de eerste en in de tweede bouwlaag elk twee vensters. Voor het huis ligt een dubbele oprijlaan. De tuin wordt afgescheiden door een smeedijzeren rondbooghek. De entrees bezitten smeedijzeren hekken aan gecanneleerde gietijzeren pijlers met bolbekroningen. Waardering De villa is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de bouwstijl, de ornamentiek en de gaafheid. Het is tevens van ensemblewaarde vanwege de opvallende ligging in het villapark het Wilhelmapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511741
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Rozenstein
(2013)
(2013)
Locatie Wilhelminalaan Baarn
Coördinaten 52° 12′ NB, 5° 16′ OL
Oorspr. functie woning
Start bouw 1899
Bouwstijl neorenaissancestijl/chaletstijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511741
Architect H. Sweris
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Rozenstein is een rijksmonument in Baarn in de provincie Utrecht. Het huis staat op de hoek van de Kroningslaan en de Wilhelminalaan in het Wilhelminapark dat onderdeel is van rijksbeschermd dorpsgezicht Prins Hendrikpark e.o.

De villa is in 1899 ontworpen door H. Sweris. De asymmetrische voorgevel aan de Wilhelminalaan is rijk versierd. Boven in de topgevel is een overstek met versierde kroonlijst. Ook de zijgevel heeft rijk versierde uitbouwen. Rechts is een serre met links ervan een veranda. In de topgevel is een inpandig balkon gebouwd.

De Wilhelminalaan werd in het Wilhelminapark aangelegd tussen 1874 en 1875 door Copijn. Langs de laan staan grote villa's op ruime kavels. In de Tweede Wereldoorlog moest de straat op last van de Duitsers naar Willem de Zwijger worden genoemd.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Villa Rozenstein in Baarn

Villa Parkwijk

Wilhelminalaan 3
Baarn
Inleiding De villa 'Parkwijk' is gebouwd rond 1905 en in 1912 verbouwd naar ontwerp van de architecten Rigter en Van Bronkhorst in opdracht..

Villa Wilhelminalaan 12

Wilhelminalaan 12
Baarn
Inleiding Villa, opgetrokken in 1904 naar ontwerp van C. Sweris voor H. Wesselius. Het pand heeft een asymmetrische opzet en is vormgeven i..

Huize Welgelegen

Emmalaan 7
Baarn
Inleiding Huize Welgelegen, vroeger Villa Agatha geheten, werd rond 1905 gebouwd. De architect is onbekend. Een opvallend stijlverwantschap..

Villa Helvetia

de Beaufortlaan 4
Baarn
Inleiding Villa 'Helvetia' werd door de bouwkundige C. Sweris, de projectontwikkelaar van het Wilhelminapark, vervaardigd voor de Amsterdam..

Villa Hoogerwerf

Wilhelminalaan 5
Baarn
Inleiding De villa Hoogerwerf is opgetrokken in 1905 voor de dames Hemmen Kirchner-Meursing en Meursing naar een ontwerp van H.G. Jansen. H..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Rozenstein in Baarn

Foto's (1)