Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huizenblok van zeven woningen in Baarn

Woonhuis

Westerstraat 8
3742AX Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1858


Beschrijving van Huizenblok van zeven woningen

Inleiding Het in 1858 gebouwde huizenblok bestaat uit zeven woningen en is opgetrokken in opdracht van Jhr. M.G. Faas Elias, eigenaar van de buitenplaats Schoonoord. De eerste steen is gelegd door ds. F.W. Merens. De woningen dienden tot huisvesting van gepensioneerd personeel. Door Jkvr. A. Faas Elias zijn de woningen gelegateerd aan de Hervormde Kerk, die ze verhuurde aan bejaarden. Het blok is gelegen in een arbeiderswijk, die wordt gekenmerkt door een kleinschalige, dicht opeengeplaatste bebouwing. Het huizenblok is typerend voor armenzorgwoningen uit het midden van de negentiende eeuw. Omschrijving Het op een perceel tussen de Westerstraat en de Nieuw Schoonoordstraat gelegen blok BEJAARDENWONINGEN is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde verglaasde Hollandse pannen gedekt zadeldak, met de nok evenwijdig aan de parallel lopende straten. De voorgevel (zuid) aan de Nieuw Schoonoordstraat is symmetrisch van opzet en bevat veertien vensters met persiennes, voor iedere woning twee vensters. Boven de vensters zijn rechte strekken gemetseld. In het midden van de gevel is een accent aangebracht in de vorm van een timpaan met een rond venster. De geprofileerde daklijst wordt op de uiteinden gesteund door een geprofileerde console. In het dakvlak zijn zes niet oorspronkelijke dakkapellen aangebracht. Op de nok bevinden zich zeven schoorstenen. De zijgevels zijn blind en voorzien van muurankers. De daklijst is voorzien van een makelaar en geschulpte windveren. Tegen de achtergevel zijn uitbouwen geplaatst met de toegangen tot de woningen. Deze houten uitbouwen functioneerden als tochtportaal en klompenhok. Terzijde van deze toegangen bevindt zich respectievelijk een groot en een klein venster. Parallel achter het woonblok staan zes bakstenen schuurtjes. De zevende, aan de linkerzijde, is vervangen door een garage, die buiten de bescherming valt. De schuurtjes zijn op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en tellen één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de Westerstraat. De houten daklijsten hebben een tuitbeëindiging. De gevels naar het woonblok toe bevatten een houten lattendeur met links een vierruits draaivenster. De overige gevels zijn blind. De zijgevels zijn voorzien van muurankers. Waardering Het object is van cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie als woonblok voor gepensioneerd (buitenplaats)personeel. Het blok is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype van een blok woningen met schuurtjes. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511738
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huizenblok Westerstraat (Baarn)
Woonhof Westerstraat (2013)
Woonhof Westerstraat (2013)
Locatie Westerstraat 8 - 20, Baarn
Coördinaten 52° 12′ NB, 5° 18′ OL
Oorspr. functie woning
Start bouw 1858
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511738
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het huizenblok aan de Westerstaat 8 - 20, ook wel Het Hofje, is een rijksmonument in Baarn in de provincie Utrecht.

De symmetrische voorgevel ligt aan de Nieuw Schoonoordstraat. Achter de huizen loopt een steeg met zeven kleine schuurtjes.

De zeven woningen zijn gebouwd in opdracht van M.G. Faas Elias, eigenaar van de buitenplaats en het Huis Schoonoord. De eerste steen werd in 1858 gelegd door dominee F.W. Merens. De woningen dienden tot huisvesting van gepensioneerd personeel van de jonkheer. Na zijn dood werd zijn dochter Freule Elias eigenaar. Door mevrouw A. Faas Elias zijn de woningen geschonken aan de Hervormde Kerk, voor verhuur aan bejaarden. Na verloop van tijd kwamen er jongeren in de huisjes wonen. Door achterstallig onderhoud verpauperde 't Hofje. Omwonenden slaagdener met een handtekeningenactie in om het langgerekte blok voor sloop te sparen. De woningen zijn later verkocht aan particulieren. Deze verbouwden weliswaar de binnenkant, mnaar de buitenkant bleef hetzelfde.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huizenblok van zeven woningen in Baarn

Canton

Javalaan 7
Baarn
Inleiding Op de plaats van het huidige Canton stond tot 1910 een ouder gebouw in Chinese stijl, dat dateerde uit 1793. Canton en Peking war..

Cantonspark: parkaanleg

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 1 De PARKAANLEG van het Cantonspark dateert van 1905 en is in een gemengde stijl aangelegd binnen de parralel..

Cantonspark: wintertuin

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De evenwijdig aan de Heemskerklaan in het Cantonspark gelegen WINTERTUIN is in 1914-1915 gebouwd voor A. Ja..

Cantonspark: tennishuisje

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 3 Het aan de noordzijde naast de wintertuin gelegen TENNISHUISJE is omstreeks 1905 gebouwd in chaletstijl en ..

Cantonspark: collonade

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 4 Midden in het Cantonspark, verhoogd gelegen COLONNADE, vervaardigd in 1750 voor de in 1742 gestichtte buite..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huizenblok van zeven woningen in Baarn