Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hek van het Amaliapark in Baarn

Overig

bij Stationsplein 62
3740AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1873
Architect: N. Redeker Bisdom


Beschrijving van Hek van het Amaliapark

Inleiding Op initiatief van Prins Hendrik werd tegenover het station in 1873 een plantsoen aangelegd als visitekaartje voor Baarn. Ter afsluiting werd een toegangshek gebouwd. Het park is genoemd naar Amalia van Saksen-Weimar, de eerste vrouw van Hendrik, die in 1872 overleed. Het hekwerk van het Amaliapark is uitgevoerd in neo-barokstijl en ontworpen door architect N. Redeker Bisdom. Een wand van coniferen dient als rugdekking voor het hekwerk. Het plantsoen valt buiten de bescherming. Door de ligging ten opzichte van het station dient het hekwerk als visitekaartje vanuit het dorp, en niet voor de aankomende reizigers. Omschrijving Het aan het stationsplein, evenwijdig op afstand van het station gelegen HEKWERK is boven een met natuurstenen afdekplaten afgewerkte bakstenen voet vervaardigd uit giet- en smeedijzeren onderdelen en bestaat uit een toegangshek met vijf hekstukken ter weerszijden. Deze zijn voorzien van krulwerk en andere versieringen. De toegangspoort heeft twee gietijzeren kolommen die zijn verbonden met een toog waarop de tekst 'Amalia-park' is aangebracht. Daarboven bevindt zich in het krulwerk een gekroond medaillon met de initialen 'A' en 'H', de voorletters van respectievelijk Amalia en Hendrik. Het beweegbare deel van het hek bevat in het midden een cartouche met het jaartal '1873'. Ter weerszijden van de toegangspoort bevinden zich vijf hek-stukken, gescheiden door staanders. Het hekwerk is standgroen geschilderd met het jaartal 1873, de tekst Amaliapark, het monogram en de kroon in goud. Waardering Het hek is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaansgeschiedenis in relatie tot Baarn en het koningshuis. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid, het materiaalgebruik en de detaillering. Het hekwerk is tevens van ensemblewaarde vanwege de ligging ten opzichte van het station, het dorp en de aanleg van het Amaliapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511734
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hek van het Amaliapark in Baarn

Station Baarn

Stationsplein 68
Baarn
Station N.S. Station der v.m. Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij, gebouwd plm 1874. Hoewel gewijzigd nog goed het karakter weergevend..

Svea

Gerrit van der Veenlaan 2
Baarn
Inleiding Villa 'Svea' is in 1902 gebouwd in opdracht van H. Heybroek jr. Het is de oudste houten villa van Baarn en is opgetrokken uit een..

Villa Mariaheuvel

Luitenant Generaal van Heutszlaan 2
Baarn
Inleiding Villa Mariaheuvel is in 1883 in eclecticistische stijl ontworpen door architect A.L. van Gendt. In 1907 is aan de voorzijde een s..

Station Baarn Buurtstation

Luitenant Generaal van Heutszlaan 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 1 Het voormalige SPOORWEGSTATION ligt evenwijdig aan de spoorlijn Hilversum-Amersfoort en dwars op de Lt. Ge..

Villa Woudestein

Luitenant Generaal van Heutszlaan 4
Baarn
Inleiding De villa Woudestein is in 1884 in chaletstijl ontworpen door architect A.L. van Gendt en, getuige een gevelsteen, opgetrokken in ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hek van het Amaliapark in Baarn

Foto's (1)