Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren (Baarn) in Baarn

Nijverheid Industrie

Sophialaan 31
3743CV Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1903
Architect: Utrechtse Waterleiding Maatschappij


Beschrijving van Watertoren (Baarn)

Inleiding Watertoren, in 1903 gebouwd naar ontwerp en in opdracht van de Utrechtse Waterleiding Maatschappij. Deze maatschappij kwam voort uit de in Luik gevestigde Compagnie Génerale des Conduites d'Eau, die opdracht tot aanleg, financiering en exploitatie van de stadswaterleidingen in de Utrecht en omstreken wist te verkrijgen. De maatschappij werd in 1889 omgedoopt tot de 'Utrechtsche Waterleiding Maatschappij' (UWM). Door de neo-renaissance bouwstijl vertoont de toren verwantschap met de door de UWM gebouwde watertorens van Utrecht (Heuveloord en Lauwershof) en Zeist. De toren is nog steeds in gebruik. Omschrijving De WATERTOREN aan de Sophialaan heeft een cirkelvormige plattegrond en bestaat uit een zich verjongende toren met uitgekraagde reservoirbekroning volgens het Intze-type. De vensters hebben natuurstenen boven- en onderdorpels. De toren is 29 meter hoog en heeft aan de voet een doorsnede van 10 meter. De toren is opgetrokken in kruisverband en heeft drie geledingen. De eerste geleding, afgesloten met siermetselwerk tussen cordonlijsten, bevat de entree in een licht vooruitstekend portaal, bekroond door een timpaan met pinakel. De houten dubbele deur met halfrond bovenlicht wordt omgeven door siermetselwerk en natuurstenen aanzet-, sluitstenen en banden. Boven de ingang is een natuurstenen plaat aan te treffen met de tekst `Utrechtsche Waterleiding Maatschappij'. De tweede geleding, de torenschacht, bevat een aantal smalle schuifvensters. De geleding is bovenaan versierd met een boogfries met natuurstenen aanzet-, sluitstenen en consoles. De derde geleding omvat het reservoirgedeelte. De uitkraging bestaat uit siermetselwerk tussen profielijzers. De gevel bevat een aantal op regelmatige afstand van elkaar geplaatste smalle vensters, waartussen sierankers zijn aangebracht. Ook deze geleding is afgewerkt met een boogfries met natuurstenen accenten. Erboven bevindt zich een cordonlijst waarop de met lijsten afgewerkte kantelen zijn geplaatst. Het kanteel aan de straatzijde is iets hoger en bevat een smeedijzeren windvaan met het jaartal 1903. Het interieur is oorspronkelijk. De toren bevat een ijzeren Intze I-reservoir met een inhoud van 500 kubieke meter. Waardering De watertoren te Baarn uit 1903 is van architectuurhistorisch belang als gaaf bewaard voorbeeld van een watertoren met neorenaissance stijl-invloeden en van belang vanwege de techniek en contstructie door het reservoir van het Intze-type in een uitkragend reservoirgedeelte. De toren is van cultuurhistorisch belang als nog functionerende toren van de eerste generatie watertorens van de UWM. Het gebouw is van stedebouwkundige waarde door de ligging op een hoog punt in de gemeente. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511733
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Baarn
Baarn Watertoren 9170.JPG
Plaats Baarn
Bouwjaar 1903
Hoogte 29 m
Inhoud 500 m³
Architect(en) Utrechtsche Waterleiding Maatschappij
Bestemming watertoren
Huidig gebruik woning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511733

De watertoren in Baarn werd gebouwd in 1903 en staat aan de Sophialaan 31. De toren is sinds 2014 in gebruik als woning.

De watertoren heeft een hoogte van 29 meter en is ontworpen door de Utrechtse Waterleiding Maatschappij.

De toren heeft een waterreservoir met een opslagcapaciteit van 500 m³. De eerdere watertorens uit 1896 van de Utrechtse Waterleiding Maatschappij in Utrecht (Lauwerhof) en Zeist hebben een soortgelijke architectuur als deze watertoren. De watertoren is gewaardeerd als rijksmonument. De doorsnee van de voet van de toren is ongeveer 10 meter.[1]

Een van de kantelen aan de zijde van de Sophialaan is iets hoger en bevat een smeedijzeren windvaan met het bouwjaar 1903. [2]

Geschiedenis

In 1855 kreeg Baarn als eerste gemeente van Nederland een watertoren. Deze bestond uit een houten stellage met een watervat. Vanaf 1885 werd vanuit Soesterberg een waterleiding naar Baarn getrokken. Het zou tot 1996 duren voordat Baarn een eigen waterwinning en pompstation zou krijgen. Deze werd gebouwd door de Utrechtse waterleidingmaatschappij (UWM) en stond ter hoogte van Van Reenenlaan 22 aan de spoorlijn naar Hilversum. De verbinding met Soesterberg kwam daardoor te vervallen. De huidige toren kwam gereed in 1903.[3] Door het kasteelachtige uiterlijk kreeg deze vorm van watertoren de Franse naam Château d'eau.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Watertoren (Baarn) in Baarn

De Generaal : dienstwoning

Luitenant Generaal van Heutszlaan 7
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De evenwijdig aan de spoorlijn gelegen DIENSTWONING telt één bouwlaag onder een zadeldak gedekt rode krui..

Svea

Gerrit van der Veenlaan 2
Baarn
Inleiding Villa 'Svea' is in 1902 gebouwd in opdracht van H. Heybroek jr. Het is de oudste houten villa van Baarn en is opgetrokken uit een..

Voetgangersbrug Baarn

over talud spoorlijn NS
Baarn
Inleiding Nabij station Baarn werd in 1911 over het spoor tussen de taluds een betonnen voetgangersbrug gebouwd. De brug is vrijwel identie..

Villa Pera: hoofgebouw

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 1: Villa Pera. De gepleisterde villa telt twee bouwlagen en bestaat uit twee delen, beide gedekt door een afgeplat s..

Villa Hoogerwerf

Wilhelminalaan 5
Baarn
Inleiding De villa Hoogerwerf is opgetrokken in 1905 voor de dames Hemmen Kirchner-Meursing en Meursing naar een ontwerp van H.G. Jansen. H..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren (Baarn) in Baarn

Foto's (1)