Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelpand Den Boer in Baarn

Gebouw

Laanstraat 69
3743BC Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Winkelpand Den Boer

Inleiding Het woon/winkelpand is ontstaan door een verbouwing in 1905 door G. van Bronkhorst in opdracht van boekverkoper H.J. den Boer. De verbouwing werd uitgevoerd in Art Nouveau stijl en is wat betreft de stijl vernieuwend, evenals door het tonen van de ijzerconstructie en het de toepassing van een groot glasoppervlak. Aanvankelijk bestond de indeling van de begane grond uit de winkel en een achterkamer. In 1924 werd laatstgenoemd vertrek bij de winkel getrokken. Omschrijving Het in de rooilijn van de Laanstraat gelegen WOON/WINKELPAND is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een met rode tuiles-du Nord gedekt afgeplat schilddak met de nok haaks op de weg. De voorgevel aan de Laanstraat is opgetrokken in crême strengperssteen. De vensters in de verdieping hebben getoogde bovenlichten met glas-in-lood bloemmotieven. De eerste bouwlaag heeft een open karakter door een grote glazen etalageruit over tweederde van de breedte met bovenlichten en een portiek ter rechterzijde. Het geheel wordt overspannen door een stalen latei die rust op natuurstenen hoekstijlen en een ijzeren stijl rechts van het midden. De kapitelen van deze stijlen zijn bewerkt met gestileerde Art Nouveau bloemmotieven, zoals de klaver vier, en een vleermuis. De portiek bevat een deur naar de winkel en een deur naar de bovenwoning. De tweede bouwlaag heeft drie assen met in het midden een driezijdige erker rustend op gietijzeren consoles, bevestigd aan de latei. De erker is voorzien van een overstekend dak met gekrulde zinken pironnen. Ter weerszijden van de erker zijn vensters geplaatst met natuurstenen wenkbrauwen en een sluitsteen met een reliëf van een gestileerde uil. De vensters op de verdieping hebben gebogen bovenramen met glas-in-lood met Art Nouveau motieven. In het midden is de gevel hoger opgetrokken ten behoeve van een dakhuis met natuurstenen accoladevormige bekroning. Hierin zit een driedelig venster met natuurstenen wenkbrauw en een sluitsteen met bloemmotief. De zijgevels zijn blind. Het interieur bestaat uit een grenenhouten betimmering met wandkasten, bewerkte korbelen en een stenen schouw met polychroom tegels. De verdieping bevat stucplafonds, een schouw en glas-in-lood in vensters en deuren. Waardering Het woon/winkelpand is van cultuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een winkelpand met interieur uit het begin van deze eeuw. Tevens is het van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, ornamentiek, materiaaltoepassingen en detailleringen in zowel in- als exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511730
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Boekwinkel Den Boer
Laanstraat 69 (2013)
Laanstraat 69 (2013)
Locatie Laanstraat 69, Baarn
Oorspr. functie woning/boekwinkel
Start bouw 1885
Verbouwing 1905
Bouwstijl Jugendstil
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511730
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Laanstraat 69 is een beschermd rijksmonument aan de Laanstraat in Baarn, in de provincie Utrecht.

Het woon-winkelpand is altijd een boekhandel geweest. Het is in 1905 verbouwd onder toezicht van de architecten Rigter en Van Bronkhorst naar het huidige uiterlijk in Jugendstilstijl. Naamgever was toen Hendrik Jacobus den Boer die het pand rond 1900 overnam van A. Fels die de zaak al sinds 1887 dreef. Op de etalageruit van de winkel prijkt daardoor Anno 1887.[1] In de jaren daarna zijn er meerdere eigenaren/gebruikers geweest, maar de naam Den Boer is gebleven. Begin 21e eeuw is het pand op nummer 67 bij de winkel getrokken.

De etalage bestond oorspronkelijk uit één enorme ruit, de bovenlichten zijn van later datum. De inpandige portiek heeft nog de oorspronkelijke deur. Ook het interieur is bewaard gebleven. De stijl van de winkel met vaste kasten en deurtjes met glasroeden is zoveel mogelijk doorgetrokken in het gedeelte van het winkelpand op nummer 67 dat later bij de winkel is getrokken.

Beeldbepalend is de driezijdige erker op de eerste verdieping. De vensters ernaast zijn in dezelfde stijl gemaakt, net als het venster in de dakpunt.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Winkelpand Den Boer in Baarn

Villa Torenzicht

Oranjestraat 10
Baarn
Inleiding In 1884 ontwierp architect A.L. van Gendt deze villa, die hij bestemde als zomerverblijf voor zichzelf en zijn gezin en de naam T..

Twee identieke villa's Eemnesserweg 14 en Castanea

Eemnesserweg 14
Baarn
Inleiding De villa's aan de Eemnesserweg 12 en 14 zijn gebouwd als twee identieke, doch gespiegelde villa's. Volgens het oorspronkelijke on..

Villa Quatre Bras

Oranjestraat 13
Baarn
Inleiding De villa 'Quatre Bras' ontleent zijn naam aan de ligging op het kruispunt van de Stationsweg-Oranjestraat. De villa werd in 1897 ..

De Berkjes

Dalweg 7
Baarn
Inleiding In 1932 door architect J.L. Overtoom voor hemzelf ontworpen woonhuis met garage en hek genaamd 'De Berkjes', gebouwd in een kubis..

Villa Pera: Tuinaanleg

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 2: TUINAANLEG. Waarschijnlijk is kort na het gereedkomen van de villa tevens de tuin tot stand gekomen. Deze is in d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkelpand Den Boer in Baarn