Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument Insinger in Lage Vuursche

Graf Begraafplaats

Lage Vuurse
3740AA Lage Vuursche (gemeente Baarn)
Utrecht

Bouwjaar: 1919
Architect: J.W. Hanrath

(1 recensie)

Beschrijving van Grafmonument Insinger

Inleiding Grafmonument, in 1919 ontworpen door architect J.W. Hanrath voor J.H. Insinger, die leefde van 1854 tot 1918. Het grafmonument ligt op de begraafplaats van De Lage Vuursche en werd ontworpen in Egyptische stijl. Insinger was om gezondheidsredenen naar Egypte gestuurd, en werd daar enthousiast over de cultuur. Hij werd actief als amateurarcheoloog en egyptoloog. Ter plaatse leidde hij tevens een handelshuis. Omschrijving Op de begraafplaats aan de Hoge Vuurseweg te De Lage Vuursche gelegen natuurstenen GRAFMONUMENT met Egyptische motieven bestaande uit een tombe in de vorm van een sarcofaag met een achterwand die wordt bekroond door een kroonlijst in papyrus-motief. De zijwanden van de sarcofaag zijn versierd met figuratieve voorstellingen. De rechter wand is versierd met twee reliëfs met de voorstelling van een voor een plant knielende mannen- en vrouwenfiguur. De linker wand bevat een soortgelijke voorstelling waarbij een bloem wordt geofferd. Op de voorzijde van de tombe is een bronzen plaat aangebracht met de tekst: J.H. Insinger geb. te Amsterdam 12 mei 1854 overl. te Cairo 27 oct. 1918. Het graf wordt omheind door een stenen lijst met pilaren waartussen twee horizontale metalen stangen zijn bevestigd. De tussengelegen ruimte is bedekt met grind. Waardering Het grafmonument is van cultuurhistorische waarde als uiting van de funeraire cultuur. Het is tevens van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl en de plaats in het oeuvre van architect Hanrath. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511728
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Grafmonument Insinger
4
Recensie door: ()
Bijgaand een detail opname van de bronzen plaat met de inscriptie beter. J.H. Insinger. Foto: Augustus 2016
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Graftombe Insinger
2013
2013
Locatie Hoge Vuurseweg bij 4, Baarn
Oorspr. functie graftombe
Bouw gereed 1919
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511728
Architect J.W. Hanrath
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Het grafmonument Insinger is een beschermd rijksmonument bij de Stulpkerk op de Nederlands Hervormde Begraafplaats Hoge Vuurseweg bij Lage Vuursche, in de provincie Utrecht.

De begraafplaats is in gebruik sinds 1659 toen de Stulpkerk werd gesticht. De begraafplaats wordt omgeven door een smeedijzeren hek. Op het deurtje van het hek staat te lezen: Zalig zijn de doden die in de Heere sterven. Een van de grootste graven is die van Jan Herman Insinger (1854-1918) en diens vader Herman Albrecht Insinger (1827-1911). Het grafmonument werd ontworpen door architect J.W. Hanrath. Reden voor de monumentenstatus is de cultuurhistorische waarde als uiting van de funeraire cultuur, de bouwstijl en de plaats in het oeuvre van Hanrath. Het graf is ontworpen in Egyptische stijl met diverse hiërogliefen en inscripties. Reiziger, kunsthandelaar en fotograaf J.H. Insinger was amateurarcheoloog/egyptoloog. Hij werd in 1879 als T.B.C.-lijder naar Egypte gestuurd door zijn vader. In Luxor leidde hij veertig jaar een handelshuis en groeide zijn waardering voor de Egyptische cultuur. Naar hem is de Papyrus Insinger genoemd, die in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden wordt bewaard.[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Grafmonument Insinger in Lage Vuursche

De Stulpkerk, Nederlands Hervormde Kerk in de vorm van een kruis gebouwd met korte dwarsarmen en een driezijdige sluiting

Hoge Vuurseweg 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Ned. Hervormde Kerk in de vorm van een kruis gebouwd met korte dwarsarmen en een driezijdige sluiting daterend van 1658 in traditioneel goti..

Pastorie Lage Vuursche, witgepleisterde predikantswoning

Hoge Vuurseweg 2
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Pastorie, XIX, witgepleisterde predikantswoning.

Boerderij Klein Drakenstein

Hoge Vuurseweg 1
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving BOERDERIJ behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Ten oosten van het hoofdgebouw aan de Hoge Vuurseweg ligt een roo..

Zomerhuis Klein Drakenstein

Hoge Vuurseweg 1
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving ZOMERHUIS behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Links van de boerderij een klein rood bakstenen huis op rechthoek..

Klein Drakenstein: schuur

Hoge Vuurseweg 1
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving Kleine STENEN SCHUUR behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Rechts van de boerderij, in de onmiddellijke nabijhei..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)