Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Telefooncentrale Baarn in Baarn

Gebouw

Eemnesserweg 50
3741GB Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Telefooncentrale Baarn

Inleiding De Nederlandsche Telephoon Maatschappij (NTM) kreeg in 1890 een vergunning om in Baarn een telefoonnet te exploiteren. Hiermee was Baarn één van de eerste kleinere gemeenten die een aansluiting op dit net kreeg. Als schakel in de verbinding Amsterdam-Arnhem kwam achter het Baarnse station een kleine telefooncentrale te staan. Nadat de staat in 1897 het interlokale net had overgenomen, legde de maatschappij zich uitsluitend toe op de exploitatie van het lokale telefoonnet in Baarn. De NTM kreeg in 1902 een concessie voor 25 jaar en verplaatste toen het chaletgebouwtje naar de huidige plek aan de Eemnesserweg. Mogelijk werd toen de lokale centrale uitgebreid. Het gebouwtje deed als zodanig dienst tot 1924. Het pand heeft thans een woonbestemming. In 1992 is het pand aan de achterzijde met een aanbouw uitgebreid. Deze aanbouw valt buiten de bescherming. Omschrijving De evenwijdig en vlak aan de Eemnesserweg gelegen voormalige TELEFOONCENTRALE is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder elkaar kruisende, overstekende zadeldaken, gedekt met shingles. De daklijsten van de topgevels zijn voorzien van bewerkte, uitgezaagde windveren en een makelaar. De gevels zijn voorzien van een vakwerkindeling met geprofileerde regels en stijlen. De vulling bestaat uit donkerrode strengperssteen. De vensters zijn voorzien van glas-in-lood. De voorgevel is symmetrisch en bestaat uit een topgevel met een ingangspartij, bestaande uit een deur met zij- en bovenlichten. In de top is een venster gezet voorzien van een glas-in-lood bovenlicht met de letters `NTM'. De gevels aan weerzijden van de topgevel bevatten een in vakwerkstijlen geplaatst smal venster onder een ontlastingsboogje. De linkerzijgevel heeft een driestrooksvenster met bovenlichten en een enkel venster. In de rechterzijgevel is een venster met tralies gezet. De beide topgevels hebben een venster met bovenlicht. Waardering Het pand is van cultuurhistorische waarde als zeldzaam en bijzonder overblijfsel van de ontwikkelingsgeschiedenis van de telefonie. Het is voorts van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype, het materiaalgebruik, de bouwstijl en de detailleringen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511723
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Telefooncentrale Baarn
Telefooncentrale (2011)
Telefooncentrale (2011)
Locatie Eemnesserweg 50, Baarn
Coördinaten 52° 13′ NB, 5° 17′ OL
Oorspr. functie telefooncentrale
Start bouw 1802
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511723
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De eerste Baarnse telefooncentrale aan de Eemnesserweg 50 is een rijksmonument in Baarn in de provincie Utrecht.

De telefooncentrale is gebouwd in 1890 door de Nederlandsche (Bell) Telephoon Maatschappij. De naam staat aangegeven in het glas in lood boven de deur. Het huisje werd gebouwd bij het pas aangelegde station van Baarn tussen de twee sporen aan het eind van het tweede perron. Het vormde een schakel in de verbinding van Amsterdam met Arnhem. Er woonden namelijk veel gegoede Amsterdammers, die al veel langer bekend waren met de telefonie. Toen in 1897 het interlokale telefoonnet door het rijk werd overgenomen kwam de centrale in het Baarnse Baarnse postkantoor. Het lokale telefoonnet bleef in handen van de NTM, het vakwerkhuisje verhuisde naar een stuk grond aan de Eemnesserweg, niet ver van villa Pera. In 1924 werd de lokale telefooncentrale gevestigd in het postkantoor. Het vergrote gebouwtje wordt sindsdien gebruikt als woning en is in 1992 aan de achterkant uitgebreid.

De chaletstijl van het gebouwtje met veel houtsnijwerk paste goed bij het stationsgebouw. De originele leien op het dak zijn vervangen door een moderne dakbedekking. De topgevels met houtsnijwerk hebben gestileerde planten- en dierenmotieven (honden).[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Telefooncentrale Baarn in Baarn

Villa Pera: Tuinaanleg

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 2: TUINAANLEG. Waarschijnlijk is kort na het gereedkomen van de villa tevens de tuin tot stand gekomen. Deze is in d..

Villa Pera: Tuinhuisje

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 3: TUINHUISJE. Het tuinhuisje is waarschijnlijk kort na de bouw van de villa opgericht. Het staat aan de voorzijde v..

Villa Pera: Hek

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 4: HEK. Het hek staat aan de voorzijde over de volle breedte van het perceel langs de Eemnesserweg. Het hek bestaat ..

Villa Pera: hoofgebouw

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 1: Villa Pera. De gepleisterde villa telt twee bouwlagen en bestaat uit twee delen, beide gedekt door een afgeplat s..

Dennenhorst & Evergreen

Eemnesserweg 62
Baarn
Inleiding Het dubbele woonhuis met neo-gotische details werd in 1875 ontworpen door de Amsterdamse architect A.L. van Gendt. De opdrachtgev..

Kaart & Routeplanner

Route naar Telefooncentrale Baarn in Baarn

Foto's (1)