Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Florence Grove in Baarn

Woonhuis

Prins Bernhardlaan 3
3743JJ Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1887
Architect: W. van Doornik


Beschrijving van Florence Grove

Inleiding Villa `Florence Grove' werd in 1887-1888 gebouwd naar een ontwerp van W. van Doornik voor jhr. J. Hartsen. Hartsen was mede-oprichter en direkteur van de Baarnse gasfabriek. Het pand is opgetrokken in chaletstijl. Omschrijving De aan de Prins Bernhardlaan gelegen VILLA is op een in hoofdzaak vierkante plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een samengestelde kap en haaks op elkaar staande geknikte zadeldaken. Deze zijn gedekt met leien. De vensters en stolpende deuren zijn voornamelijk schuifvensters met getoogde bovenzijde en hebben persiennes. De gevels zijn voorzien van siermetselwerk zoals tandlijsten en speklagen van gekleurd metselwerk. De tandlijst en strekkenlagen boven de vensters zijn voorzien van geel verblendsteen. De voorgevel is asymmetrisch van opzet met links een risalerend bouwdeel met een afgeschuinde linkerzijde. Dit risaliet bevat een topgevel met overstekende daklijst die aan de onderzijde afgewerkt met ajourpanelen. Erboven bevindt zich voor het zadeldak een puntdakje op schoren. Tegen het geknikte geveldeel van het risaliet is in de tweede bouwlaag een balkon op schoren aangebracht onder het overstek. Tegen het teruggelegen rechter geveldeel is een aanbouw gezet met geknikte geveldelen. Deze aanbouw doet over de tweede bouwlaag dienst als balkon en is afgezet met een balkonhek met houten ajourpanelen. De rechterzijgevel heeft links een topgevel gelijk aan die van de voorgevel. Tegen de eerste bouwlaag is een erker met balkon gezet. De linkerzijgevel bevat de hoofdentree alsmede enige vensters onder een afdak. Rechts bevindt zich een getoogd venster. De tweede bouwlaag bevat vensters ter verlichting van het trappenhuis alsmede een getoogd venster met een klein venster ter weerszijden. Aan de achtergevel is rechts een aanbouw gezet die buiten de bescherming valt. Links is een serre geplaatst. Het dakschild bevat een dakkapel. Waardering Het is het van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl en rijke detaillering alsmede vanwege de markante ligging in de wijk Prins Hendrikpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511720
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Florence Grove
Florence Grove in 2013
Florence Grove in 2013
Locatie Prins Bernhardlaan 5, Baarn
Coördinaten 52° 12′ NB, 5° 17′ OL
Oorspr. functie woning
Start bouw 1887
Bouw gereed 1888
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511720
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Florence Grove is een rijksmonument in Baarn in de provincie Utrecht.

De villa aan de Prins Bernhardlaan werd in 1887-1888 gebouwd door aannemer W. van Doornik voor directeur J. Hartsen van de Baarnse gasfabriek. In 1907 is het gebouw van binnen flink verbouwd en er werd aan de achterzijde een deel aangebouwd. De villa droeg toen de naam villa Alma. De ingang die oorspronkelijk aan de voorkant zat, werd nu verplaatst naar de linkerzijde. Het gebouw op nummer 5 was het vroegere gastenverblijf. Het balkon en de ver uitstekende topgevels hebben rijk versierd houtwerk. Het geeft de villa een chaletachtig uiterlijk, maar er zijn ook Chinese en Japanse motieven gebruikt.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Florence Grove in Baarn

Villa Patria

Julianalaan 8
Baarn
Inleiding Villa 'Patria' is gebouwd in 1895 op een perceel in het Prins Hendrikpark dat grenst aan de Van Heutszlaan. Deze laan scheidt het..

Villa Woudestein

Luitenant Generaal van Heutszlaan 4
Baarn
Inleiding De villa Woudestein is in 1884 in chaletstijl ontworpen door architect A.L. van Gendt en, getuige een gevelsteen, opgetrokken in ..

Voetgangersbrug Baarn

over talud spoorlijn NS
Baarn
Inleiding Nabij station Baarn werd in 1911 over het spoor tussen de taluds een betonnen voetgangersbrug gebouwd. De brug is vrijwel identie..

Villa Mariaheuvel

Luitenant Generaal van Heutszlaan 2
Baarn
Inleiding Villa Mariaheuvel is in 1883 in eclecticistische stijl ontworpen door architect A.L. van Gendt. In 1907 is aan de voorzijde een s..

Station Baarn

Stationsplein 68
Baarn
Station N.S. Station der v.m. Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij, gebouwd plm 1874. Hoewel gewijzigd nog goed het karakter weergevend..

Kaart & Routeplanner

Route naar Florence Grove in Baarn

Foto's (1)