Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis Nicolaas Beetslaan 48 in Baarn

Woonhuis

Nicolaas Beetslaan 48
3743HM Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1933
Architect: H.A. van Wamelen


Beschrijving van Landhuis Nicolaas Beetslaan 48

Inleiding Landhuis, ontworpen in 1933 door architect H.A. van Wamelen in opdracht van M. de Zwart. Het ontwerp doet denken aan een grote ronde Afrikaanse hut, en zou tot stand zijn gekomen naar aanleiding van een reis die mevrouw De Zwart door Afrika had gemaakt. De woning is gelegen in het Pekingpark, één van de villaparken in Baarn. In enkele onderdelen en in de afwerking is de invloed van de Amsterdamse school aanwezig. Een deel van de dakvensters is na de bouw aangebracht. Omschrijving Aan de Nicolaas Beetslaan gelegen LANDHUIS op een nagenoeg cirkelvormige plattegrond onder een paraboolvormige met riet gedekte kap. De plattegrond bestaat uit een cirkel waaraan aan de oostzijde een niervormige uitstulping is aangebracht. Het pand telt boven de begane grond drie verdiepingen. Het muurwerk loopt, behalve ter hoogte van het niervormige deel van de plattegrond, tot en met de eerste bouwlaag. Erboven bevindt zich de kap met een ruim overstek. In de kap zijn de overige verdiepingen ondergebracht. De ingang bevindt zich in een door een pijler ondersteund portiek. Aan weerszijden van de deur zijn twee houten halfzuilen geplaatst. Links hiervan zijn aan de voorzijde twee garagedeuren aan te treffen. Op de begane grond is de gevel rondom voorzien van ronde gietijzeren stalvensters. In een inham van de achtergevel bevindt zich een deur. Tegen de westzijde is de onderbouw van het terras van de eerste verdieping gelegen. Een deel van de verdieping is afgewerkt met verticale houten delen en deels gedekt met riet. Hierin bevinden zich strokenvensters met roedenverdeling die ook in de kapverdiepingen zijn te vinden onder het opgelichte rieten dak. In de aanzet met het lager doorlopende dakschild aan de achterzijde bevindt zich in het oksel van het dakoverstek een erkerachtige vensterpartij. Het dak eindigt met een ronde gemetselde schoorsteen. Tegen de eerste verdieping is aan de westzijde een houten terras aangebracht, vanuit het huis te bereiken via terrasdeuren en van buiten via een trap. Door de ronde vormen en de dakvorm zijn in- en exterieur zeer met elkaar verweven. Het interieur is daarbij ondergeschikt gemaakt aan de uiterlijke verschijningsvorm van het huis. De indeling van het interieur is nagenoeg oorspronkelijk. De trappartij in de hal leidt naar de eerste verdieping, die als bel-etage te beschouwen is. Hier bevindt zich de woonkamer met een 'inglenook', een open haard in een verlaagde nis. De wanden van de inglenook zijn bekleed met siermetselwerk bestaande uit handvormbakstenen en grote rivierkeien. De verdieping in de kap wordt gekenmerkt door een ronde centrale spil, de schoorsteen, waaromheen de kamers gegroepeerd zijn. Waardering Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de uitzonderlijke vorm en vanwege de materiaaltoepassingen. Het is tevens van waarde vanwege de gave staat van het exterieur en interieur alsmede vanwege de plaats in het oeuvre van architect H.A. van Wamelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511719
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nicolaas Beetslaan 48
Nicolaas Beetslaan 48 (2013)
Nicolaas Beetslaan 48 (2013)
Locatie Beetslaan 48, Baarn
Coördinaten 52° 12′ NB, 5° 17′ OL
Oorspr. functie woning
Bouw gereed 1933
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 511719
Architect A.M. van Wamelen
Eigenaar M. de Zwart
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het parabolische landhuis aan de Beetslaan 48 is een villa en rijksmonument in de wijk Pekingpark van Baarn in de provincie Utrecht. Het gebouw staat aan de Nicolaas Beetslaan. Aan de zijkant is het rieten dak doorgetrokken tot aan de begane grond.

De opdrachtgeefster was in Afrika geweest en wilde een op een Afrikaanse zoeloehut gebaseerde woning in Baarn laten bouwen. Het werd gebouwd door aannemer Zwart die het zijn eigen dochter als huwelijksgeschenk wilde geven. Zijn vrouw en hij hadden op een van hun reizen Zoeloehutten in Afrika bekeken. De ronde hutten sloten aan op de expressionistische bouwstijl van architect Van Wamelen uit Leusden. De architect ontwierp soortgelijke (Frisia)-woningen in Amersfoort. Het grote dak van rijksmonument Walter Maas Huis in Bilthoven heeft het uiterlijk van dit huis aan de Beetslaan. Niet alleen het huis is rond, ook de boekenmolen en het werkblad in de studeerkamer.[1] Het rieten dak wordt op enkele plaatsen doorbroken door rijen dakvensters. Het dak eindigt in een ronde schoorsteen.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Landhuis Nicolaas Beetslaan 48 in Baarn

Station Baarn Buurtstation

Luitenant Generaal van Heutszlaan 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 1 Het voormalige SPOORWEGSTATION ligt evenwijdig aan de spoorlijn Hilversum-Amersfoort en dwars op de Lt. Ge..

Hek van het Amaliapark

bij Stationsplein 62
Baarn
Inleiding Op initiatief van Prins Hendrik werd tegenover het station in 1873 een plantsoen aangelegd als visitekaartje voor Baarn. Ter afsl..

Villa Mariaheuvel

Luitenant Generaal van Heutszlaan 2
Baarn
Inleiding Villa Mariaheuvel is in 1883 in eclecticistische stijl ontworpen door architect A.L. van Gendt. In 1907 is aan de voorzijde een s..

Station Baarn

Stationsplein 68
Baarn
Station N.S. Station der v.m. Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij, gebouwd plm 1874. Hoewel gewijzigd nog goed het karakter weergevend..

Huis Holland

Javalaan 1
Baarn
Huis "Holland". Statig herenhuis uit het derde kwart der 19e eeuw, gepleisterd en met rijk gedetailleerde ingangspartij. Gelegen in parkaanl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landhuis Nicolaas Beetslaan 48 in Baarn

Foto's (1)