Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis Buitenzorg in Baarn

Kasteel Buitenplaats

Amsterdamsestraatweg 51
3744MA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van Koetshuis Buitenzorg

Inleiding Bij het buitenhuis 'Buitenzorg' behorend koetshuis, gebouwd rond 1875. In 1949 is het koetshuis verbouwd tot woning. De dakruiter bevat een klok, die onder de bescherming valt. Deze is waarschijnlijk in 1876 aangebracht en gemaakt door de fa. Haak en gebr. Caminade en Dupont te Rotterdam. Omschrijving Aan de Amsterdamsestraatweg, links naast het huis Buitenzorg en evenwijdig aan de weg gelegen KOETSHUIS van anderhalve bouwlaag. Het witgepleisterde pand heeft een rechthoekige plattegrond onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. De tweede bouwlaag is uitgevoerd als mezzanino. Tussen de eerste en de tweede bouwlaag bevindt zich een profiellijst. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld. De voorgevel of oostgevel heeft een middenrisaliet onder een steekkap. Hierin bevindt zich een ingang en op de verdieping een venster met luiken waarboven een rond venster. De gevel bevat voorts ter weerszijden van de risaliet twee tweelichts roedenvensters en in de mezzanino twee kleine roedenvensters. De achtergevel is uitgevoerd met een kleine middenrisaliet, waarin de staldeuren aan te treffen zijn. Ook hier bevinden zich vensters ter weerszijden. De zijgevels bezitten in de eerste bouwlaag dubbele vensters, in de tweede bouwlaag stolpende deuren. Op de nok staat een houten dakruiter met een uurwerk en een klok. De spits is met zink bekleed. Waardering Het koetshuis van Buitenzorg is van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype. Voorts is het van ensemblewaarde in combinatie met het hoofdgebouw van 'Buitenzorg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511717
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koetshuis Buitenzorg
Koetshuis Buitenzorg (2013)
Monumentenschildje.jpg Koetshuis Buitenzorg (2013)
Locatie Amsterdamsestraatweg 57, Baarn
Coördinaten 52° 13′ NB, 5° 16′ OL
Oorspr. functie koetshuis
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511717
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Koetshuis van buitenhuis Buitenzorg aan de Amsterdamsestraatweg 57 is een rijksmonument in Baarn in de provincie Utrecht.

Het koetshuis is rond 1875 gebouwd aan de linkerzijde van buitenhuis Buitenzorg. De inrijdeuren zijn nog aanwezig aan de achterzijde. De dakruiter heeft een ingebouwde klok die er rond 1876 in geplaatst moet zijn. Het koetshuis is in 1949 verbouwd tot woning. Het wit bepleisterde gebouw wordt in 2013 gebruikt als kantoor.

Sinds 1993 is in het koetshuis van Buitenzorg het Nationaal Scouting Museum gevestigd.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Koetshuis Buitenzorg in Baarn

Villa Buitenzorg

Amsterdamsestraatweg 57
Baarn
Inleiding Het oudste bouwdeel van 'Buitenzorg' dateert van rond 1840 en telt vier traveeën. In de rechterzijgevel is de eerste steen aange..

Berg en Dal

Jacob van Lenneplaan 12
Baarn
De VILLA Berg en Dal werd in 1890 gebouwd naar een ontwerp uit 1888 van J.P.F. van Rossem en W.J. Vuyk (de ontwerpers van onder meer theater..

De Bremstruik

Waldeck Pyrmontlaan 26
Baarn
Inleiding Architect K.P.C. de Bazel ontwierp in 1900 zijn eerste villa, die De Bremstruik werd genoemd naar de begroeiing op het bouwkavel...

Villa Helvetia

de Beaufortlaan 4
Baarn
Inleiding Villa 'Helvetia' werd door de bouwkundige C. Sweris, de projectontwikkelaar van het Wilhelminapark, vervaardigd voor de Amsterdam..

Uitspanning Groeneveld

Amsterdamsestraatweg 42
Baarn
Herberg "'t huis Groeneveld", huis gedekt door twee zadeldaken eindigend in topgevels en een met het huis verbonden uitspringende stalling, ..

Kaart & Routeplanner