Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Buitenzorg in Baarn

Woonhuis

Amsterdamsestraatweg 57
3744MA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1840 en later


Beschrijving van Villa Buitenzorg

Inleiding Het oudste bouwdeel van 'Buitenzorg' dateert van rond 1840 en telt vier traveeën. In de rechterzijgevel is de eerste steen aangebracht: 'De eerste steen is gelegd den 26 mei 1840 door jonkvrouwe Cornelie Geraerds Thesingh.' Het pand is twee keer uitgebreid. Rond 1870 werden de twee vleugels en de serre toegevoegd. Omstreeks 1900 kregen beide toegevoegde vleugels een verdieping. Het pand is opgetrokken in neoclassicistische stijl. Rechts is aan het gebouw een conciergewoning gezet die buiten de bescherming valt. Omschrijving Het evenwijdig aan de Amsterdamsestraatweg gelegen BUITENHUIS is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en bestaat uit een hoofdvolume en twee vleugels, allen van twee bouwlagen. De gevels zijn gestuct en witgeschilderd boven een grijze plint. Het middelste bouwdeel bestaat uit vier vensterassen, is iets hoger opgetrokken met een flauw hellend, met leien gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. De zijgevels van het middelste bouwdeel bevatten een Serliaans venster onder een de op bewerkte korbelen rustende daklijst. De vleugels aan het hoofdgebouw tellen elk één vensteras onder een plat dak. Op de hoeken van het pand staan zinken vazen. De voorgevel wordt geleed door paneel-lisenen en bevat in de eerste bouwlaag van het middendeel vier dubbele deuren en een T-venster in de beide vleugels. De verdieping bevat in totaal zes zesruits schuifvensters. Deuren en vensters zijn voorzien van persiennes en hebben een omlijsting met afgeronde hoeken. Deze worden bekroond door een terra-cotta ornament met acanthus-motief. De soberder uitgevoerde achterzijde telt in het middelste bouwdeel onder zadeldak drie vensterassen, dat in de vleugels twee. De hoofdingang is centraal in de achtergevel gelegen in een iets risalerende partij die hoger is opgetrokken en door het dak steekt. Het wordt gedekt door een plat dak. Tegen de linkerzijgevel is een houten serre gezet. Deze is voorzien van houten ornamenten en glas-in-lood. De tweede bouwlaag telt twee vensterassen. Tegen de rechterzijgevel is de conciergewoning geplaatst, die buiten de bescherming valt. In de tweede bouwlaag bevindt zich één venster. De indeling van het interieur is deels oorspronkelijk. Waardering Het pand is het van architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een vanwege de bouwstijl en de ornamentiek. Voorts is het van ensemblewaarde inn combinatie met het koetshuis (Amsterdamsestraatweg 57). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511716
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Buitenzorg
Buitenzorg, vanuit de richting Soest
Buitenzorg, vanuit de richting Soest
Locatie Amsterdamsestraatweg 57, Baarn
Coördinaten 52° 13′ NB, 5° 16′ OL
Oorspr. functie kantoor
Start bouw 1840
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511716
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Buitenzorg aan de Amsterdamsestraatweg 57 is een rijksmonument in Baarn in de provincie Utrecht.

Deze negentiende-eeuwse buitenplaats bestaat uit een groot parkbos, gelegen tussen de buitenplaats Groeneveld en, de spoorlijn en de Amsterdamsestraatweg. Er staat ook een dienstwoning en een rentmeesterswoning op het terrein. In het meest in landschapsstijl beplante park bevindt zich een slingervijver.

De bouwopdracht wordt in 1838 gegeven door de eigenaren van kasteel Groeneveld, Joan Huydecoper en Johanna van Tets. Het gebouw is gebouwd in neoclassicistische stijl en waarschijnlijk genoemd naar Buitenzorg (het huidige Bogor) in Indonesië. Cornelie Geraerds Thesingh legde de eerste steen, nadien is Buitenzorg twee keer uitgebreid. Rond 1870 werden de serre en twee vleugels toegevoegd. In de linkervleugel woonde de familie, in de rechtervleugel het personeel. In de rechtervleugel waren de dienstvertrekken, de linkervleugel werd als serre gebruikt. Opvallend zijn de terracotta versieringen boven de vensters. Omstreeks 1900 kwam op deze toegevoegde vleugels een verdieping.

Conciergewoning

Rechts is aan het gebouw een conciergewoning gezet.

Scoutingmuseum

Rechts van het buiten staat het koetshuis. De inrijdeuren bevinden zich aan de achterzijde. De dakruiter is voorzien van een klok, waarschijnlijk gemaakt in 1879. Nadat het koetshuis in 1949 tot woning werd verbouwd werd het gebruikt als Scoutingmuseum.

Een groot deel van het gebied is eigendom van Scouting Nederland. Een deel achter Buitenzorg in handen van Staatsbosbeheer.

Bijgebouw

Achter het koetshuis staat nog een kleine dienstwoning uit de 19e eeuw. Het wordt als kantoor gebruikt.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Villa Buitenzorg in Baarn

Koetshuis Buitenzorg

Amsterdamsestraatweg 51
Baarn
Inleiding Bij het buitenhuis 'Buitenzorg' behorend koetshuis, gebouwd rond 1875. In 1949 is het koetshuis verbouwd tot woning. De dakruiter..

Berg en Dal

Jacob van Lenneplaan 12
Baarn
De VILLA Berg en Dal werd in 1890 gebouwd naar een ontwerp uit 1888 van J.P.F. van Rossem en W.J. Vuyk (de ontwerpers van onder meer theater..

De Bremstruik

Waldeck Pyrmontlaan 26
Baarn
Inleiding Architect K.P.C. de Bazel ontwierp in 1900 zijn eerste villa, die De Bremstruik werd genoemd naar de begroeiing op het bouwkavel...

Uitspanning Groeneveld

Amsterdamsestraatweg 42
Baarn
Herberg "'t huis Groeneveld", huis gedekt door twee zadeldaken eindigend in topgevels en een met het huis verbonden uitspringende stalling, ..

Villa Helvetia

de Beaufortlaan 4
Baarn
Inleiding Villa 'Helvetia' werd door de bouwkundige C. Sweris, de projectontwikkelaar van het Wilhelminapark, vervaardigd voor de Amsterdam..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)