Villa Buitenzorg in Baarn

Amsterdamsestraatweg 57

Bouwjaar: ca. 1840 en later

Beschrijving van Villa Buitenzorg

Inleiding Het oudste bouwdeel van 'Buitenzorg' dateert van rond 1840 en telt vier traveeën. In de rechterzijgevel is de eerste steen aangebracht: 'De eerste steen is gelegd den 26 mei 1840 door jonkvrouwe Cornelie Geraerds Thesingh.' Het pand is twee keer uitgebreid. Rond 1870 werden de twee vleugels en de serre toegevoegd. Omstreeks 1900 kregen beide toegevoegde vleugels een verdieping. Het pand is opgetrokken in neoclassicistische stijl. Rechts is aan het gebouw een conciergewoning gezet die buiten de bescherming valt. Omschrijving Het evenwijdig aan de Amsterdamsestraatweg gelegen BUITENHUIS is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en bestaat uit een hoofdvolume en twee vleugels, allen van twee bouwlagen. De gevels zijn gestuct en witgeschilderd boven een grijze plint. Het middelste bouwdeel bestaat uit vier vensterassen, is iets hoger opgetrokken met een flauw hellend, met leien gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. De zijgevels van het middelste bouwdeel bevatten een Serliaans venster onder een de op bewerkte korbelen rustende daklijst. De vleugels aan het hoofdgebouw tellen elk één vensteras onder een plat dak. Op de hoeken van het pand staan zinken vazen. De voorgevel wordt geleed door paneel-lisenen en bevat in de eerste bouwlaag van het middendeel vier dubbele deuren en een T-venster in de beide vleugels. De verdieping bevat in totaal zes zesruits schuifvensters. Deuren en vensters zijn voorzien van persiennes en hebben een omlijsting met afgeronde hoeken. Deze worden bekroond door een terra-cotta ornament met acanthus-motief. De soberder uitgevoerde achterzijde telt in het middelste bouwdeel onder zadeldak drie vensterassen, dat in de vleugels twee. De hoofdingang is centraal in de achtergevel gelegen in een iets risalerende partij die hoger is opgetrokken en door het dak steekt. Het wordt gedekt door een plat dak. Tegen de linkerzijgevel is een houten serre gezet. Deze is voorzien van houten ornamenten en glas-in-lood. De tweede bouwlaag telt twee vensterassen. Tegen de rechterzijgevel is de conciergewoning geplaatst, die buiten de bescherming valt. In de tweede bouwlaag bevindt zich één venster. De indeling van het interieur is deels oorspronkelijk. Waardering Het pand is het van architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een vanwege de bouwstijl en de ornamentiek. Voorts is het van ensemblewaarde inn combinatie met het koetshuis (Amsterdamsestraatweg 57). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)