Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Benthuijs: oranjerie in Baarn

Tuin Park Landgoed

Eemnesserweg 89 a
3743AG Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1881-1890


Beschrijving van Benthuijs: oranjerie

Omschrijving complexonderdeel 4 Zuidoostelijk van het hoofdgebouw gelegen ORANJERIE is in 1991 gerestaureerd en verbouwd tot woonhuis, waarbij aan de achterzijde een aanbouw is gezet, die buiten de bescherming valt. De oranjerie behoort tot het formele type. Het gebouw is met de achtergevel naar de Eemnesserweg gekeerd. De voorgevel is gesitueerd op het zuiden. De oranjerie is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een aan drie zijden omlopend afgeplat leien gedekt schilddak met een geprofileerde goot. Aan de achterzijde is de gevel opgetrokken tot het platte dak. De gevels zijn opgetrokken boven gecementeerde plinten. De voor- en zijgevels hebben een gecementeerd fries. De voorgevel of zuidgevel heeft drie traveeën waarin openslaande deuren met rondboogvormige bovenlichten. De rondboogstrekken zijn voorzien van hardstenen aanzet- en sluitstenen. Het fries bevat triglyfen. De rechter zijgevel is blind. De linker zijgevel bevat een deur. Tegen de achtergevel staat een vierkante schoorsteen. De aanbouw valt buiten de bescherming. In de tweede bouwlaag bevindt zich een deur. Waardering complexonderdeel 4 De oranjerie is van cultuur- en architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een bouwtype en vanwege de bouwstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511713
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Benthuijs: oranjerie in Baarn

Benthuijs: villa

Eemnesserweg 91
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 1 De op enige afstand van de weg tegen een glooiing gelegen VILLA, gebouwd in neorenaissancestijl. De villa ..

Benthuijs: tuin- en parkaanleg

Eemnesserweg 91
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De TUIN- en PARKAANLEG van de buitenplaats Benthuys is tussen 1881 en aangelegd in een mengstijl en bestaat..

Benthuijs: hekwerk met hekpijlers

Eemnesserweg 91
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 6 Aan de Eemnesserweg gelegen HEKWERK met HEKPIJLERS. Het hekwerk is een ijzeren rondbooghek met staanders di..

Benthuijs: dienstwoning

Eemnesserweg 95
Baarn
Omschrijving Complexonderdeel 5 Ter rechterzijde van het hoofdgebouw gelegen DIENSTWONING van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond. D..

Benthuijs: koetshuis

Eemnesserweg 93
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 3 Het rechts achter het hoofdgebouw gelegen KOETSHUIS met dienstwoning is in dezelfde neorenaissancestijl en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Benthuijs: oranjerie in Baarn