Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Benthuijs: dienstwoning in Baarn

Kasteel Buitenplaats

Eemnesserweg 95
3743AG Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1882

(1 recensie)

Beschrijving van Benthuijs: dienstwoning

Omschrijving Complexonderdeel 5 Ter rechterzijde van het hoofdgebouw gelegen DIENSTWONING van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond. De dienstwoning is gebouwd tussen 1881 en 1890 en staat met de nok schuin op de weg. De dienstwoning heeft een met gesmoorde kruispannen gedekt zadeldak. De gevels zijn symmetrisch van indeling. De hoeken zijn bewerkt met natuurstenen hoekaccenten. De voorgevel bevat een deur met bovenlicht in het midden en twee zesruits schuifvenster. Onder de daklijst bevindt zich een tandlijst. In het midden van het dakschild bevindt zich een dakkapel onder plat dak met bewerkte wangen en een vierruits venster. De rechter- en linker zijgevel zijn identiek. De gevels bevatten een zesruits schuifvenster en in de top een vierruits schuifvenster. De daklijst is versierd met een ajour uitgezaagde top. Tegen de achtergevel zijn twee aanbouwen gezet van verschillende grootte en hoogte onder lessenaardaken. In het dakschild van het hoofdvolume bevindt zich een schoorsteen. De aanbouwen bevatten een achterdeur en enkele vensters. Waardering Complexonderdeel 5 De dienstwoning is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype en vanwege de gaafheid van het object. Tevens is het object van cultuurhistorische en van waarde vanwege als onderdeel van de buitenplaats Benthuys. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511712
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen (1)

Benthuijs: dienstwoning
5
Recensie door: ()
Deze dienstwoning was de z.g. tuinbaas woning. De tuinbaas had de totale verantwoording voor het buitengebeuren op het landgoed. De laatste baas was J.G. van der Flier ( mijn vader) heeft er van 1936 tot 1990 gewoond.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Benthuijs: dienstwoning in Baarn

Benthuijs: koetshuis

Eemnesserweg 93
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 3 Het rechts achter het hoofdgebouw gelegen KOETSHUIS met dienstwoning is in dezelfde neorenaissancestijl en ..

Benthuijs: villa

Eemnesserweg 91
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 1 De op enige afstand van de weg tegen een glooiing gelegen VILLA, gebouwd in neorenaissancestijl. De villa ..

Benthuijs: tuin- en parkaanleg

Eemnesserweg 91
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De TUIN- en PARKAANLEG van de buitenplaats Benthuys is tussen 1881 en aangelegd in een mengstijl en bestaat..

Benthuijs: hekwerk met hekpijlers

Eemnesserweg 91
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 6 Aan de Eemnesserweg gelegen HEKWERK met HEKPIJLERS. Het hekwerk is een ijzeren rondbooghek met staanders di..

Benthuijs: oranjerie

Eemnesserweg 89a
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 4 Zuidoostelijk van het hoofdgebouw gelegen ORANJERIE is in 1991 gerestaureerd en verbouwd tot woonhuis, waar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Benthuijs: dienstwoning in Baarn