Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Benthuijs: koetshuis in Baarn

Kasteel Buitenplaats

Eemnesserweg 93
3743AG Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Benthuijs: koetshuis

Omschrijving complexonderdeel 3 Het rechts achter het hoofdgebouw gelegen KOETSHUIS met dienstwoning is in dezelfde neorenaissancestijl en vermoedelijk in dezelfde periode als de villa gebouwd, namelijk tussen 1881 en 1882. Het pand is boven een gecementeerde plint opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak met de nok haaks op de weg. Het bouwdeel aan de achterzijde heeft een lagere nokhoogte. Tussen de twee bouwlage is een geprofileerde cordonlijst aangebracht. Tegen het hoofdgebouw is rechts een aanbouw gezet, aan de voorzijde onder een lessenaardak, aan de achterzijde onder een plat dak. De gevels zijn voorzien van geel bakstenen speklagen, hoekblokken en aanzetstenen in de strekkenlagen. De voorgevel bevat twee openslaande inrijdeuren met gebogen strek. In de tweede bouwlaag zijn twee zesruits schuifvensters geplaatst. Daarboven bevindt zich een klein venster. De nok is voorzien van een uitgezaagde houten topgeveldecoratie. De aanbouw bevat rondboogvensters en deuren met rondboog bovenlichten. Boven de deur is een kepervenster gezet. Tegen de linker zijgevel is een druivenkas gezet met stenen zijwanden waarin deuren. In het voorste bouwdeel bevinden zich in de tweede bouwlaag twee zesruits schuifvensters. De achtergevel bevat twee deuren met bovenlicht en een venster met bovenlicht. In de topgevel is een kepervenster met luiken aangebracht. De gevel is versierd met een ajour uitgezaagde topgeveldecoratie. Waardering complexonderdeel 3 Het koetshuis is van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats. Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de bouwstijl alsmede vanwege de gaafheid van het object. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511711
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Benthuijs: koetshuis in Baarn

Benthuijs: dienstwoning

Eemnesserweg 95
Baarn
Omschrijving Complexonderdeel 5 Ter rechterzijde van het hoofdgebouw gelegen DIENSTWONING van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond. D..

Benthuijs: villa

Eemnesserweg 91
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 1 De op enige afstand van de weg tegen een glooiing gelegen VILLA, gebouwd in neorenaissancestijl. De villa ..

Benthuijs: tuin- en parkaanleg

Eemnesserweg 91
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De TUIN- en PARKAANLEG van de buitenplaats Benthuys is tussen 1881 en aangelegd in een mengstijl en bestaat..

Benthuijs: hekwerk met hekpijlers

Eemnesserweg 91
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 6 Aan de Eemnesserweg gelegen HEKWERK met HEKPIJLERS. Het hekwerk is een ijzeren rondbooghek met staanders di..

Benthuijs: oranjerie

Eemnesserweg 89a
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 4 Zuidoostelijk van het hoofdgebouw gelegen ORANJERIE is in 1991 gerestaureerd en verbouwd tot woonhuis, waar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Benthuijs: koetshuis in Baarn