Benthuijs: villa in Baarn

Eemnesserweg 91

Architect: N. Redeker Bisdom

Beschrijving van Benthuijs: villa

Omschrijving complexonderdeel 1 De op enige afstand van de weg tegen een glooiing gelegen VILLA, gebouwd in neorenaissancestijl. De villa telt boven een souterrain twee bouwlagen is opgetrokken op een in hoofdzaak vierkante plattegrond. Het pand is gedekt met een afgeplat schilddak gedekt met blauwe kruispannen. De gevels zijn voorzien van speklagen, hoekaccenten bij de vensters en strekkenlagen in gele baksteen. De gevels zijn op de hoeken voorzien van lisenen. De bouwlagen worden geaccentueerd door geprofileerde cordonlijsten. Onder de geprofileerde gootlijst bevindt zich een fries met baksteendecoraties. De vensters en deuren zijn voorzien van bovenlichten. De voorgevel wordt gekenmerkt door een vijfzijdige middenrisaliet onder een dito schilddak. Voor dit risaliet is een terras gezet dat tot het rechter geveldeel is uitgebreid. Het terras is voorzien van een balusterhekwerk en een trappartij voor het risaliet. De eerste bouwlaag van het risaliet heeft op de hoeken vier zuilen met een bandversiering van rozetten en achthoekige basementen en kapitelen. Tussen de zuilen zijn in het midden openslaande deuren aangebracht en in de schuine zijden vensters. De tweede bouwlaag heeft eveneens vier zuilen. De gevel wijkt terug ten behoeve van een overdekt balkon met een ijzeren hekwerk. De gevel bevat een openslaande deur met ter weerszijden een venster. Ter weerszijden van het risaliet bevindt zich in de eerste bouwlaag een venster. Onder het venster links is een imitatiebalustrade aangebracht. In de tweede bouwlaag bevinden zich ter weerszijden van het risaliet openslaande deuren met franse balkons met een gietijzeren hekwerk op een gecorniste kroonlijst. Het dakschild wordt doorbroken door drie dakkapellen, de middelste onder een gebogen dak, de buitenste onder zadeldak. De linkerzijgevel is symmetrisch van opzet en indeling. Deze bevat in het midden in een risaliet de hoofdingang, waarvoor een portaal is gezet op vier dorische zuilen. Erboven bevindt zich een rondboogvormig bovenlicht met glas-in-lood. Rechts bevindt zich een venster met een imitatie balustradehekwerk. Links bevindt zich een blindvenster met dito hekwerk. In de tweede bouwlaag bevindt zich in het risaliet een smal venster. Ter weerszijden bevat de gevel twee rondboogvormige blindnissen. De achtergevel is asymmetrisch van opzet. Rechts bevindt zich een met hoeklisenen uitgevoerd risaliet met tegen de eerste bouwlaag een rechthoekige stenen erker. Hierin zijn vensters en openslaande deuren gezet. Daarboven bevindt zich een balkon. In de gevel van het risaliet is een kozijn met openslaande deuren en zijlichten gezet. Links van het risaliet bevat de gevel een openslaande deur met zijlichten met daarboven een glas-in-lood venster voorzien van een boogtrommel onder een getoogde strek. Het dakschild wordt doorbroken door drie dakkapellen. Links heeft de gevel een kleine aanbouw tegen de eerste bouwlaag. De aanbouw bevat openslaande deuren en een venster. De rechterzijgevel heeft links een risaliet met hoeklisenen. Tegen de eerste bouwlaag is links een aanbouw gezet onder een afgeplat schilddak. Deze aanbouw bevat een venster en een deur. Rechts is de eerste steen geplaatst met de tekst: `Gedenksteen geplaatst 10 september 1881 door Anne en Karel Redeker Bisdom.' Rechts bevindt zich de vanuit de achtergevel omlopende aanbouw, waarvan de tweede bouwlaag als balkon is uitgevoerd. Dit balkon is te bereiken via openslaande deuren. De tweede bouwlaag bevat voorts een rondboogblindnis en een rondboogvenster. De plattegrondindeling is oorspronkelijk. Over de volle breedte van het pand bevindt zich een gang. In het midden is het trappenhuis geplaatst. Rechts ervan bevindt zich de herenkamer. Links bevindt zich de salon. Voorts zijn er twee vertrekken aan de voorzijde van het pand, alsmede de huidige keuken en de bijkeuken. Een trap leidt naar het souterrain. Hierin bevond zich voor de verbouwing de keuken. De meeste vertrekken hebben nog originele kenmerken en details, zoals schouwen en plafonds. De herenkamer heeft een rijke houten lambrizering in neorenaissancestijl. De keuken is in oorspronkelijke staat. In het souterrain zijn een aantal vertrekken voorzien van mangaankleurige tegels. De tweede bouwlaag heeft eveneens een oorspronkelijke indeling. Waardering complexonderdeel 1 De villa is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van villabouw uit het einde van de negentiende eeuw. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid van het object, de detailleringen en de plaats in het oeuvre van de architect. Tevens is het pand van ensemblewaarde vanwege de verhoogde ligging en de zichtrelatie met de buitenplaats Rusthoek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)