De Generaal : dienstwoning in Baarn

Luitenant Generaal van Heutszlaan 7

Beschrijving van De Generaal : dienstwoning

Omschrijving complexonderdeel 2 De evenwijdig aan de spoorlijn gelegen DIENSTWONING telt één bouwlaag onder een zadeldak gedekt rode kruispannen. De top is betimmerd met verticale delen. De gevels zijn boven een vooruitstekende plint uitgevoerd met accenten in geel verblendsteen. De gevels zijn symmetrisch van opzet en indeling. Vensters en deuren zijn voorzien van drieruits bovenlichten en ontlastingsbogen met accenten in verblendsteen. De vensterbanken en dorpels zijn van hardsteen. De voorgevel bevat in het midden twee deuren waarnaast aan elke zijde een venster. In de top is een stolpend venster aangebracht. De linkerzijgevel bevat drie traveeën. De linker bestaat uit een venster en een deur, de middelste uit een deur en een venster en de rechter uit twee vensters. De achtergevel bevat twee vensters en een stolpend venster in de top. De rechterzijgevel heeft drie traveeën met elk twee vensters. Waardering complexonderdeel 2 De dienstwoning is van cultuurhistorische waarde als restant van de spoorweggeschiedenis. Het is van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een bouwtype en vanwege de bouwstijl en de detailleringen. Tenslotte is het van ensemblewaarde vanwege de ligging langs de spoorlijn, in relatie tot het voormalige buurtspoorwegstation. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)