Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers in Baarn

Amsterdamsestraatweg 1

Architect: L.H. Eberson

Beschrijving van Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers

Omschrijving complexonderdeel 3 Aan de Amsterdamsestraatweg gelegen HEKWERK van smeedijzer met hardstenen en gietijzeren HEKPIJLERS. De hekpijlers zijn ontworpen door L.H. Eberson. De vier hardstenen geblokte pijlers hebben een bekroning met een architraaf waarop een bolvormige bekroning met lobben is geplaatst. Aan de hekpijlers is een smeedijzeren hekwerk bevestigd. De openslaande hekken aan de pijlers bezitten krulwerk, waarin een rozet is bevestigd. Het hekwerk loopt van de oostzijde aan de kant van de Biltseweg tot aan de westzijde bij de portierswoning. Hier bevindt zich, teruggelegen van de Amsterdamsestraatweg, een enkel openslaand hek met twee gietijzeren hekpijlers, in dezelfde stijl als de hardstenen pijlers voor het paleis. Waardering complexonderdeel 3 Het hekwerk is van architectuurhistorische waarde als ontwerp van architect Eberson alsmede van situationele waarde aan de Amsterdamsestraatweg, in relatie tot paleis Soestdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)