Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Emmamonument in Baarn

Overig

Amsterdamsestraatweg 1
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Emmamonument

Omschrijving complexonderdeel 15 Het ten oosten van de oranjerie, ten noordoosten van het paleis gelegen GEDENKMONUMENT ter nagedachtenis aan Emma. Het monument is in 1898 geschonken door het personeel en vervaardigd in Art Nouveau-stijl. Het bestaat uit een hardstenen sokkel met daarop een marmeren vaas. De sokkel heeft een vierkante basis en bewerkte achtzijde bovenzijde, bestaande uit een guttaerand met erboven een fries van eikenbladen. De gestileerde vaas heeft vier oren en een kroon. Het opschrift op een zijde van de sokkel luidt: 'dankbare herinnering aan Hare Majesteit Emma koningin weduwe Regentes van het koninkrijk 1890-1898.' Aan de andere zijde van de sokkel staat: 'De leden der koninklijke hofhouding van 23 november 1890 tot 31 augustus 1898. eerbiedige hulde.' Waardering complexonderdeel 15 Het gedenkmonument is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaansgeschiedenis en van architectuurhistorische waarde vanwege de vorm en de stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511699
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Emmamonument in Baarn

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Koninklijk Paleis Soestdijk, gebouwd naar ontwerp van Maurits Post als Jachthuis voor de Koning Stadhouder Willem III in 1674. In 1816 onder..

Orangerie

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Uit de eerste helft van de 19e eeuw daterende, negen vensterassen tellende orangerie, op een lage natuurstenen plint met geheel wit gepleist..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De PARKAANLEG van paleis Soestdijk is oorspronkelijk aangelegd in 1689 door Maurits Post. Hiervan zijn geen..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 8 Gietijzeren BRUG, gelegen aan de zuidwestzijde achter het Paleis Soestdijk, over een deel van de vijver aan..

Sportpaviljoen

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 13 Het SPORTPAVILJOEN is in 1937 ontworpen door de architecten J. de Bie Leuveling Tjeenk en A.J. van der Ste..

Kaart & Routeplanner

Route naar Emmamonument in Baarn