Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vijver met beeldengroep in Baarn

Tuin Park Landgoed

Amsterdamsestraatweg 1
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1858


Beschrijving van Vijver met beeldengroep

Omschrijving complexonderdeel 7 Bij de recent gebouwde kassen, ten westen van de watertoren gelegen kleine VIJVER MET BEELDENGROEP. De groep bestaat een aantal putti en een vrouwenfiguur. Het geheel is rond 1858 aangelegd. Op een rotsachtig basement is een marmeren beeld een mythologisch of allegorisch vrouwenfiguur geplaatst. Aan haar voet staat een boomstam met twee gekoppelde heraldische wapens en een klein wapenschildje met het monogram HC en het jaartal 1858. De wapens worden gekroond door eikenloof. Het onderlichaam van de vrouw wordt bedekt door een draperie. Om dit beeld is de vijver gelegen, die uit kunstmatige rotsblokken is opgetrokken. Tussen de rotsblokken staan zinken waterspuiters in de vorm van kikkers. De vijver wordt omgeven door een pad en een taxushaag, bestaande uit twee halve cirkels. Hier bevinden zich zes eind achttiende eeuwse beelden van marmer op hardstenen sokkels, putti voorstellend. Voor de haag staat aan de oostzijde links een putto met boeken en een hoorn, rechts een putto met een schriftrol. Aan de westzijde staat rechts een putto met een bloemenkrans en bloemen in het haar en links een putto met de hoorn des overvloeds. Binnen de haag staat links van de vijver een putto met een lauwerkrans en rechts een putto met een cartouche waarin de zon is afgebeeld. Waardering complexonderdeel 7 De vijver met beeldengroep is van architectuurhistorische waarde vanwege de aanleg en de beelden en als herkenbaar en zeldzaam voorbeeld van een vijver met beelden uit deze periode. Tevens is het van ensemblewaarde als onderdeel van het park. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511695
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vijver met beeldengroep in Baarn

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Koninklijk Paleis Soestdijk, gebouwd naar ontwerp van Maurits Post als Jachthuis voor de Koning Stadhouder Willem III in 1674. In 1816 onder..

Orangerie

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Uit de eerste helft van de 19e eeuw daterende, negen vensterassen tellende orangerie, op een lage natuurstenen plint met geheel wit gepleist..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De PARKAANLEG van paleis Soestdijk is oorspronkelijk aangelegd in 1689 door Maurits Post. Hiervan zijn geen..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 8 Gietijzeren BRUG, gelegen aan de zuidwestzijde achter het Paleis Soestdijk, over een deel van de vijver aan..

Sportpaviljoen

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 13 Het SPORTPAVILJOEN is in 1937 ontworpen door de architecten J. de Bie Leuveling Tjeenk en A.J. van der Ste..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vijver met beeldengroep in Baarn